De hoofdrol

Toendra #10 De hoofdrol

Radio Doc brengt de serie Toendra, met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.

Toendra #10 'De hoofdrol'
Uitzending: zondag 17 mei 2015 om 21.45 uur op NPO Radio 1

#10 de hoofdrol

Sander studeert aan de filmacademie aan New York als hij op een winterse dag een dakloos meisje tegenkomt: Emily. Ze raken in gesprek en hij vraagt haar of ze de hoofdrol wil spelen in zijn afstudeerfilm. Maar als ze Sander na de première vraagt of hij haar wil meenemen naar Nederland, blijft hij het antwoord schuldig. Het is de laatste keer dat ze elkaar zien.

Tien jaar later spookt Emily nog altijd door Sanders hoofd. Hij besluit haar te gaan zoeken, maar vindt haar niet. Als hij wordt uitgenodigd om over de zoektocht te vertellen in het KRO-programma Memories, gebeurt er iets eigenaardigs. Na de tv-uitzending wordt Sander overspoeld door reacties, die hem niet dichter bij Emily brengen, maar wel bij vele andere vrouwen. Terwijl zijn leven steeds meer op een speelfilm begint te lijken, raakt hij langzaam de regie over het verhaal kwijt.

Maker: Jair Stein

over toendra

In dertig afleveringen volgen de makers van Toendra steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Toendra wordt gemaakt door makers van het VPRO-programma Plots, dat werd bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon en de Jan Kassies Stimuleringsprijs, maar dat eind 2013 moest verdwijnen. De serie wordt geproduceerd door Stichting Solaparola onder eindredactie van Katinka Baehr en Jair Stein, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.

toendra podcast

De afleveringen van Toendra zijn ook te downloaden (handig voor onderweg): abonneer je daarvoor op de Toendra-podcast bij iTunes.