Leven met Bel

Toendra #2 Leven met Bel

Radio Doc brengt de nieuwe serie Toendra, met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.

Toendra #2 'Leven met Bel'
Uitzending: zondag 22 maart 2015 om 21.45 uur op NPO Radio 1

#2 leven met bel

Het ergste wat een ouder kan overkomen is als je kind overlijdt. Uitgaande van die volkswijsheid zou het een fantastisch geschenk moeten zijn als je kind blijft leven. Toch is de werkelijkheid soms anders. Bij haar geboorte heeft Bel zoveel aangeboren afwijkingen dat ze een levensverwachting krijgt van zes maanden. Maar na ruim twee jaar is het meisje nog steeds springlevend, terwijl ze nog altijd doodziek is. De duidelijkheid van de aangekondigde dood heeft plaats gemaakt voor een veel grotere onzekerheid. Want hoe lang kan dit nog duren? En is het leven van Bel wel de moeite waard met zoveel pijn en ellende?

Jennifer Pettersson en Jair Stein maakten een verhaal over het leven met Bel, via de muziek die moeder Neeltje draait om overeind te blijven: van de verstilde tonen van Arvo Pärt tot de scheurende rock van Jack White.

muziek als medicijn

Neeltje stelde een top elf samen van muziek die haar helpt op momenten van wanhoop en uitzichtloosheid. Ze schrijft: 'Werkelijke verslagenheid heeft geen geluid wat mij betreft. Maar vlak daarna zit dit.'

over toendra

In dertig afleveringen volgen de makers van Toendra steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Toendra wordt gemaakt door makers van het VPRO-programma Plots, dat werd bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon en de Jan Kassies Stimuleringsprijs, maar dat eind 2013 moest verdwijnen. De serie wordt geproduceerd door Stichting Solaparola onder eindredactie van Katinka Baehr en Jair Stein, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.

toendra podcast

De afleveringen van Toendra zijn ook te downloaden (handig voor onderweg): abonneer je daarvoor op de Toendra-podcast bij iTunes.