Winterstorm

Toendra #3 Winterstorm

Radio Doc brengt de serie Toendra, met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.

Toendra #3 'Winterstorm'
Uitzending: zondag 29 maart 2015 om 21.45 uur op NPO Radio 1

#3 winterstorm

Dirk, filosoof, loopt ’s nachts door de Jordaan als hij een pistool tegen de borst gedrukt krijgt door twee jongemannen. Hij geeft zijn portemonnee, maar in plaats van weg te lopen, vraagt hij de jongens waar ze het geld voor nodig hebben. Bang is hij niet. En zo ontstaat er een gesprek tussen de straatrovers en de filosoof.

Prosper de Roos sprak Dirk en ging op zoek naar een antwoord op de vraag wat de overvallers bezielden toen ze deden wat je bepaald niet van overvallers verwacht. Hij maakte een verhaal over de kracht van een goed gesprek, de troostende werking van opera, bijzondere daders en een opmerkelijk slachtoffer.

De opera Wolven, waarin dertig ex-criminelen en daklozen Wagner vertolken, gaat op 25 september in première, in de Meervaart te Amsterdam.

Als u toevallig hulp nodig heeft om uit de criminaliteit te komen, kunt u contact opnemen met Humanitas.

over toendra

In dertig afleveringen volgen de makers van Toendra steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Toendra wordt gemaakt door makers van het VPRO-programma Plots, dat werd bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon en de Jan Kassies Stimuleringsprijs, maar dat eind 2013 moest verdwijnen. De serie wordt geproduceerd door Stichting Solaparola onder eindredactie van Katinka Baehr en Jair Stein, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.

toendra podcast

De afleveringen van Toendra zijn ook te downloaden (handig voor onderweg): abonneer je daarvoor op de Toendra-podcast bij iTunes.