Jezus & de IND

Toendra #6 Jezus & de IND

Radio Doc brengt de serie Toendra, met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.

Toendra #6 'Jezus & de IND'
Uitzending: zondag 19 april 2015 om 21.45 uur op NPO Radio 1

#6 jezus en de ind

Over de dunne, soms levensgevaarlijke lijn tussen geloof en ongeloof.

De 26-jarige asielzoeker Dawood gaat elke zondag naar de kerk. In zijn geboorteland Afghanistan was hij moslim. Nu zingt Dawood mee met evangelische liederen en gaat hij naar bijbelstudie. De andere kerkgangers zijn er van overtuigd: Dawood is geraakt door de Heilige Geest. Maar er is een instantie die twijfelt: de Immigratie-en Naturalisatiedienst.

Ook Dawoods eigen verklaringen over zijn bekering zijn niet altijd even overtuigend. Is Dawood werkelijk bekeerd, of grijpt hij het evangelie aan om in Nederland te blijven? En kun je objectief beoordelen of iemands religieuze gevoelens oprecht zijn?

Met de stemmen van acteurs Ronald Top en Saman Amini.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is (bijna) niets gespeeld of verzonnen.

Update augustus 2015: Dawood heeft een verblijfsvergunning.

Dawood heeft na een positief rapport over hem van prof Van Saane, hoogleraar godsdienstpsychologie aan de VU, en een nieuw gehoor door de IND een verblijfsvergunning gekregen. Volgens Wim en Ali ging dit laatste gesprek met de IND veel beter en kon Dawood uitgebreid vertellen over zijn geloof. Het verslag leest volgens Wim ’als een preek op zondag’.

over toendra

In dertig afleveringen volgen de makers van Toendra steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Toendra wordt gemaakt door makers van het VPRO-programma Plots, dat werd bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon en de Jan Kassies Stimuleringsprijs, maar dat eind 2013 moest verdwijnen. De serie wordt geproduceerd door Stichting Solaparola onder eindredactie van Katinka Baehr en Jair Stein, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.

toendra podcast

De afleveringen van Toendra zijn ook te downloaden (handig voor onderweg): abonneer je daarvoor op de Toendra-podcast bij iTunes.