beschikbaar t/m 18 september

3. De Engelse oostkust

beschikbaar t/m 18 september

3. De Engelse oostkust

Arnout trekt verder langs de Engelse oostkust, waar elk jaar tientallen meters land en vele huizen door de zee worden verzwolgen. Hij maakt kennis met Derrick, die voor de tweede keer in zijn leven zijn woning dreigt te verliezen. Langs een eeuwenoud pelgrimspad bereikt Arnout Holy Island, op de grens met Schotland.

Grimsby – Holy Island (GB)

Arnout komt aan in Grimsby, ooit de grootste vissershaven aan de Noordzee. Sinds de jaren zeventig krijgt de visserij hier stevige klappen. De eens zo fiere stad Grimsby is vandaag nog slechts een schim van zichzelf.

De kust van Holderness is de snelst eroderende kuststrook aan de Noordzee. Elk jaar verdwijnen er hier huizen in de oprukkende zee. Arnout maakt kennis met Derrick die voor de tweede keer in zijn leven zijn huis dreigt te verliezen.

Via een eeuwenoud pelgrimspad trekken Arnout en zijn vrienden naar Holy Island. Ooit was dit een vredig eiland met een klooster, waar het graf van de Heilige Cuthbert lag. Pelgrims uit heel Europa kwamen hier Cuthbert aanbidden in de hoop op verlossing – tot de Vikingen hier voet aan wal zetten.

Elke aflevering van Rond de Noordzee is na uitzending t/m 18 september beschikbaar op vpro.nl. De gehele serie is tot 16 april 2020 te zien bij NPO Start Plus.