beschikbaar t/m 18 september

7. Met de fiets naar Denemarken

beschikbaar t/m 18 september

7. Met de fiets naar Denemarken

Arnout springt op de fiets en reist verder langs de Noorse kust richting Denemarken. Hij volgt de North Sea Cycle Route, het langste bewegwijzerde fietspad ter wereld. Samen met een groep jongeren trekt hij naar een onbewoond eiland, waar de plasticvervuiling alle verbeelding tart.

Stavanger (NO) – Hanstholm (DK)

Noorwegen is veruit het meest welvarende land aan de Noordzee. Dat hebben de Noren te danken aan de gigantische olievoorraden die voor hun kust werden gevonden.

De stad Stavanger is niet enkel de belangrijkste oliehaven van Noorwegen. Het is ook de plek waar het initiatief genomen werd voor de North Sea Cycle Route, een fietsroute helemaal rond de Noordzee. Daarom leggen Arnout en zijn vrienden deze etappe af met de elektrische fiets.

Al in de middeleeuwen was dit deel van Noorwegen een belangrijke houtleverancier voor de lage landen. De stad Amsterdam werd op houten palen uit Noorwegen gebouwd, zodat het niet zou wegzinken in de moerasgrond.

Met de ferry bereikt Arnout Denemarken. Op het strand staan nog talloze bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Die waren onderdeel van de Duitse Atlantikwall, een verdedigingsgordel die liep van aan de Spaans-Franse grens tot hoog in Noorwegen. Arnout gaat op zoek naar de laatste getuigen van die donkere dagen.

Elke aflevering van Rond de Noordzee is na uitzending t/m 18 september beschikbaar op vpro.nl. De gehele serie is tot 16 april 2020 te zien bij NPO Start Plus.