Op Valentijnsdag 1989 krijgt de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie, schrijver van De Duivelsverzen, een telefoontje van een journalist: weet hij dat Ayatollah Khomeini een fatwa over hem heeft uitgeroepen?

Rushdie moet het woordenboek erbij pakken om te beseffen wat hem is overkomen: een doodsbedreiging, gericht tegen hem, zijn uitgevers en vertalers wereldwijd.

Diezelfde dag nog duikt Rushdie onder, om jarenlang van de ene naar de andere schuilplek te reizen. In deze aflevering van Speeches: nooit eerder vertoonde beelden van het eerste openbare optreden van Rushdie na de fatwa, bij een toespraak die hij hield aan Columbia University in december 1993.

In Speeches gaan we terug naar Bradford, de Engelse stad waar de eerste straatprotesten tegen Rushdies boek plaatsvonden, en waar de plaatselijke moskeebestuurders nog altijd trots zijn op hun sleutelrol in de totstandkoming van de fatwa.

En we gaan op bezoek bij een aantal mensen die werden meegezogen in de Rushdiecontroverse: zijn Britse en Noorse uitgevers, die hun principiële houding moesten bekopen met doodsbedreigingen en een aanslag. Hoever ga je in het verdedigen van het vrije woord? En hoe hoog mag de prijs zijn die je ervoor betaalt?