Speeches: Margaret Thatcher

The lady is not for turning

De eerste aflevering van de serie Speeches gaat over Margaret Thatcher en haar speech van 10 oktober 1980. Daar vestigde ze zich als een onvermurwbaar premier, vastberaden om haar beleid van liberalisatie van de economie door te zetten.

Iron Lady

De eerste aflevering van Speeches heeft Margaret Thatcher als onderwerp. In haar speech uit 1980 verkondigde ze op superieure toon: ‘The lady’s not for turning,’ en daar bedoelde ze vanzelfsprekend zichzelf mee. Door die onverzettelijkheid van haar was ze geliefd, maar ze werd er evenzeer om gehaat. Die uiteenlopende reacties op Thatcher hebben Steve Nallon een uitstekende carrière opgeleverd. Als de man die haar stem imiteerde bij de poppenshow Spitting Image heeft hij de Iron Lady zeer nauwkeurig bestudeerd. Maar al te graag wijst hij op haar steevast terechtwijzende toontje. ‘De ministers in het kabinet, die van hogere komaf waren en door hun kindermeisje waren opgevoed, moet dat meteen hebben herinnerd aan hun nanny’. Harvey Thomas, die Thatcher destijds bijstond als manusje van alles, zo ook bij deze speech, is duidelijk nog steeds fan en kan helder uitleggen hoe Maggie met hulp van de media de menigte bespeelde. Als Iers vrijheidsstrijder haatte Patrick Magee niet alleen de prime minister maar de hele Britse Tory-regering. Vier jaar na de speech van 1980 zou hij een bom laten afgaan in een hotel in Brighton, waar de Conservatieve Partij jaarlijks bijeenkwam. Er kwamen vijf mensen om het leven. Maar de volgende dag was het business as usual: Margaret Thatcher gaf een speech. 

extra materiaal bij deze aflevering

Na afloop van haar historische toespraak op 10 oktober 1980 ontving Margaret Thatcher een vijf minuten lange staande ovatie. Maar wie schopte ze allemaal voor de schenen? Acteur en schrijver Steve Nallon (1960) is bekend van zijn stemimitaties van Margaret Thatcher. Nallon vertelt - met beha aan - hoe hij zich ter voorbereiding in haar verdiepte. 

Speeches was vanaf zondag 7 december 2014 zes weken te zien op NPO2.