In 1963 hield de Ethiopische keizer Haile Selassie (de 1e) een legendarische toespraak voor de Verenigde Naties. Zijn woorden over 'de onderdrukking van Afrikanen' sloegen in als een bom. Reggaezanger Bob Marley maakte er een hit van: 'War'.

De Ethiopische keizer Haile Selassie (1892-1975) was in de jaren zestig een gerespecteerd voorvechter van Afrikaanse eenheid en de lieveling van Westerse vorstenhuizen en politici. In 1963 bereikte Haile Selassies roem zijn hoogtepunt, toen hij een vlammende speech tegen rassenongelijkheid afstak voor de Verenigde Naties in New York. Nog altijd heeft de keizer een mythische status, vooral onder de rasta's op Jamaica die in hem de Messias zien. Na de dood van Selassie gebruikte Bob Marley de letterlijke tekst van de speech van '63 in zijn song "War".

In Speeches ontmoetingen met een aantal mensen die dichtbij Haile Selassie stonden: zijn persoonlijke butler; de zoon van de man die de keizerlijke leeuw in toom moest houden; een hoge ambtenaar die zonder zich ervan bewust te zijn deel had in de val van de keizer; en de Jamaicaan Desmond Martin, voor wie Haile Selassie nog altijd springlevend is.

extra materiaal bij deze aflevering

Desmond Martin is een van de Jamaicaanse rasta's die in de jaren '70 naar Ethiopië vertrok. De rastakolonie in Shashamane werd in 1978 vereerd met een bezoek van Bob Marley, die het beloofde land wel eens met eigen ogen wilde bekijken. Het bed van Bob staat nog altijd bij Desmond in de schuur.

Na de Italiaanse bezetting van zijn land, leeft Haile Selassie in 1936 in ballingschap in Engeland. In deze archiefbeelden zien we hoe de vredesman Selassie via de Volkerenbond aandacht voor de bezetting wil vragen. Zijn betoog wordt niet door iedereen even veel gewaardeerd.