de toekomst begint bij Tegenlicht

Onze verhalen gaan over de toekomst van technologie, economie, politiek, sociologie en wetenschap. VPRO Tegenlicht is hét startpunt voor de journalistieke verkenning van future affairs, de plek die (inter)nationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht houdt. Dat aan de frontlinie staat, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. En jou vertelt hoe de wereld van morgen eruit zal zien. 

Lees meer →

Klimaatverandering is een van de grootste problemen van onze tijd. Maar hoe erg het wordt, bepalen we zelf. Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen groeit een wereldwijde beweging van mensen die actie onderneemt.

De komende weken stelt VPRO Tegenlicht ze samen met De Correspondent aan je voor in een meerdelige online serie: mensen die vooroplopen en oplossingen zoeken. 

Deze week: overstappen op een duurzamere energieleverancier heeft écht zin. En zou je je geld niet op nog meer manieren groen kunnen besteden?

ziekte als verdienmodel

Een record: de Nederlandse zorguitgaven zijn in 2018 gestegen tot precies 100 miljard euro. Dat is met een stijging van 3 miljard euro de sterkste toename sinds 2010.

Wat zijn de gevolgen wanneer het verdienmodel van de zorg draait om ziekte? En kan dit ook anders? Arts Emma Bruns vertelt vanaf de werkvloer.

wie is Vladislav Soerkov?

Het MH17 onderzoek reikt tot in het Kremlin, nu het Joint Investigation Team Poetins topadviseur Vladislav Soerkov linkt aan het neerhalen van vlucht MH17.

In 'Poetins waarheid volgens Peter Pomerantsev' kijkt auteur en onderzoeker Peter Pomerantsev terug op de tien jaar dat hij voor de Russische televisie werkte tijdens Poetins presidentschap. De jonge Vladislav Soerkov was de spin in het web van de gesmeerde pr-machine.

'Om te begrijpen wat in Europa gebeurt, moet je snappen wat de Russen al járen doen'

Onze regisseur Shuchen Tan maakte de aflevering 'Poetins waarheid volgens Peter Pomerantsev'. We spraken haar over de informatieoorlog van Rusland, en waarom juist schrijver Pomerantsev die zo goed kan duiden.  Lees het hier.

 

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een flinke dosis toekomst van de Tegenlichtredactie in je mailbox. 

Please don't insert text in the box below!
zo gaan we met je gegevens om →

wat we van bomen kunnen leren

In het nieuwe seizoen gaan we te rade bij een levensvorm die al veel langer op aarde is dan wij, en er waarschijnlijk veel langer zal zijn. In deze eerste aflevering staat de oeroude intelligentie van bomen en bossen centraal. Want ondanks het gegeven dat menselijk DNA en dat van bomen aan elkaar verwant zijn, lijken wij in weinig opzichten op onze oude broeders en zusters, maar valt er misschien nog wel wat te leren van deze altruïstische en wijze levensvorm.

Zondag 8 september 2019, 21.05 uur, NPO2

over VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht is hét future affairs platform van Nederland. We staan aan de frontlinie waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd, en houden nationale en internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht. En de toekomst, die is natuurlijk overal: online, maar ook op tv, sociale media, tijdens onze Meet Ups, podcast, én in onze nieuwsbrief.

Lees meer →  

advertentie