VPRO Tegenlicht

Agenda 2012

Tegenlicht opent het nieuwe jaar met de bekende Agenda-uitzending waarin we gewoontegetrouw vooruitblikken en gewaagde voorspellingen doen die in de loop van het jaar uit blijken te komen.

Vaste gast in de Agenda is de Amerikaanse superinvesteerder Jim Rogers, de man die in januari 2008 aankondigde dat de Amerikaanse banken failliet gingen, en in Agenda 2010 zei dat het moment naderde waarop Europa niet meer van zins zou zijn om zwakke Eurolanden blijvend te steunen. Hij zei ook dat deze ‘landencrisis’ ernstiger zou uitpakken dan de kredietcrisis.

bijlagen


Dus zijn we benieuwd wat zijn visie is op de kwestie van de Neuro versus de Zeuro, de rol van de rating agencies in het maatschappelijk bestel en uw en onze toekomst. Jim Rogers zal worden geflankeerd door twee andere gasten die geen blad voor de mond nemen: de van origine Koreaanse econoom Ha-Joon Chang doceert aan de universiteit van Cambridge en is auteur van o.a. 23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme.

Hij betoogt dat de vrije markt niet bestaat, financiële markten niet meer maar minder efficiënt moeten worden en dat je voor goed economisch beleid geen goede economen nodig hebt. Volgens Chang is het ook een mythe dat een vrije markt en vrijhandel landen per definitie welvaart brengen. Dan stelt zich de vraag of onze Europese Unie daarmee op het verkeerde economische fundament is gebouwd?

En last but not least Daniel Cohn-Bendit, rasprovocateur van het eerste uur, maar ook Europees parlementariër met vraagstukken van solidariteit en duurzaamheid hoog op de agenda. Hoe kijken zij aan tegen de jongste ontwikkelingen, de Euro en op Europa, het democratisch tekort en de zoveelste machtsgreep van ‘de markt’?

biografieën

Uitzending: 16 januari
Samenstelling: Jos de Putter
Interviews: Jos de Putter / Gerko Wessel / Chris Kijne
Productie: Mariska Schneider / Rosa van Tienen
Eindredactie: Henneke Hagen / Jos de Putter

meer zoals 'agenda 2012'