VPRO Tegenlicht

vrijheidsstrijders

Het is alweer meer dan een jáár geleden dat Rusland bruut bij Oekraïne binnenviel. Met dat donkere jubileum op het netvlies begint VPRO Tegenlicht aan het thema van maart: Vrijheidsstrijders.

zondag 19 maart online en donderdag 23 maart om 20.30 uur op NPO 2

meer vrijheidsstrijders

 •  
   

  Want deze oorlog gaat natuurlijk over meer dan Oekraïens grondgebied: het is een aanval op de democratische vrijheid die wij West-Europeanen voor lief nemen. Zo vechten de Oekraïeners en de Baltische staten niet alleen op Oekraïens grondgebied, maar op de frontlinie van de strijd tussen autocratie en democratie. Hun vechtlust biedt stof tot nadenken. Wat als de oorlog straks ook bij ons aan de grenzen aanklopt? Zijn wij dan óók bereid om te vechten voor onze waarden en idealen? VPRO Tegenlicht onderzoekt het in de themamaand Vrijheidsstrijders.

  De hele maand maart staat VPRO Tegenlicht in het teken van democratie en de strijd in Oekraïne. Dat alles komt samen in de aflevering op 23 maart om 20:30 op NPO2.


  In deze aflevering:

  Johanna-Maria Lehtme
  Johanna-Maria Lehtme is een Estste activiste. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne richtte zij de organisatie 'NGO Slava Ukraini' op, waarmee zij eten, medicijnen en andere voorraaden voor mensen in Oekraïne verzamelt. Voor haar werk won zij in mei 2022 de prijs 'Europeaan van het Jaar', een prijs voor mensen in Estland die zich inzetten voor Europese waarden. 


  Arbo Tammiksaar
  Arbo Tammiksaar is een Estste filmmaker. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne meldde hij zich aan bij de 'Defense League', een burgermilitie die door heel Estland paramilitaire trainingen verzorgt voor het geval Estland ook door Rusland binnengevallen wordt. 


  Mart Kuusk
  Mart Kuusk is een Estste techondernemer. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne meldde hij zich aan bij de 'Defense League', een burgermilitie die door heel Estland paramilitaire trainingen verzorgt voor het geval Estland ook door Rusland binnengevallen wordt. 


  Ragnar Sass
  Ragnar Sass is een Estste ondernemer. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zorgt hij met een team dat auto’s uit heel Europa, via Estland, in Oekraïne komen. Deze auto's zijn dringend nodig aan het oorlogsfront en worden bijvoorbeeld ingezet als ambulances.


  Kaja Kallas 
  Kaja Kallas is de premier van Estland. Zij waarschuwde al voor Russische inval van Oekraïne voor de dreiging van Rusland en spreekt zich fel uit voor vrijheid en democratie. 

   

   


  Nikita Kravtchuk
  Nikita Kravtchuk is een Russisch-sprekende Est. In het dagelijkse leven werkt hij als fysiotherapeut, maar sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft ook hij zich aangemeld als vrijwilliger bij de Estste 'Defense League'. 

   

   


  Kolonel Andrus Merilo
  Kolonel Andrus Merilo is een commandant bij de Eerste Infanterie Brigade in Estland. 

   

   

  aan deze aflevering werkten mee

  regie
  Shuchen Tan

  redactie
  William de Bruijn
  Arnout Arens
  Ilija Bozovic
  Mo Jouhri
  Julia Veldman
  Malou Miedema
  Jim Schulpen
  Paula Witkamp
  Jevgenia Parv

  camera
  Erik van Empel
  Arbo Tammiksaar

  geluid
  Mike van der Sluijs

  editor
  Jeroen van den Berk

  stem
  Sarah Sylbing

  vertalingen
  Jekaterina Maadla
  Sasha Ourkih
  Frans van Nes
  Katrin Laiapea
  Dauren Boranbayev

  productie
  Koos van de Merbel
  Zoë de Wilde

  eindredactie
  Geert Rozinga
  Jasper Koning