VPRO Tegenlicht

vrijheidsstrijders

De Oekraïne-oorlog is z’n tweede jaar ingegaan. VPRO Tegenlicht peilt de stemming in grensland Estland, want volgens de Oekraïense president Zelensky 'zullen zij als volgende aan de beurt zijn'. Wat doet de oorlog met de Baltische Staten?

nu online en donderdag 23 maart om 20.30 uur op NPO 2

Deze oorlog gaat natuurlijk over meer dan Oekraïens grondgebied: het is een aanval op de democratische vrijheid die wij West-Europeanen voor lief nemen. Zo vechten de Oekraïeners en de Baltische staten niet alleen op Oekraïens grondgebied, maar op de frontlinie van de strijd tussen autocratie en democratie. Hun vechtlust biedt stof tot nadenken. Wat als de oorlog straks ook bij ons aan de grenzen aanklopt? Zijn wij dan óók bereid om te vechten voor onze waarden en idealen? VPRO Tegenlicht onderzoekt het in de themamaand Vrijheidsstrijders.


Johanna-Maria Lehtme
Johanna-Maria Lehtme is een Estste activiste. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne richtte zij de organisatie 'NGO Slava Ukraini' op, waarmee zij eten, medicijnen en andere voorraaden voor mensen in Oekraïne verzamelt. Voor haar werk won zij in mei 2022 de prijs 'Europeaan van het Jaar', een prijs voor mensen in Estland die zich inzetten voor Europese waarden. 


Arbo Tammiksaar
Arbo Tammiksaar is een Estste filmmaker. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne meldde hij zich aan bij de 'Defense League', een burgermilitie die door heel Estland paramilitaire trainingen verzorgt voor het geval Estland ook door Rusland binnengevallen wordt. 


Mart Kuusk
Mart Kuusk is een Estste techondernemer. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne meldde hij zich aan bij de 'Defense League', een burgermilitie die door heel Estland paramilitaire trainingen verzorgt voor het geval Estland ook door Rusland binnengevallen wordt. 


Ragnar Sass
Ragnar Sass is een Estste ondernemer. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zorgt hij met een team dat auto’s uit heel Europa, via Estland, in Oekraïne komen. Deze auto's zijn dringend nodig aan het oorlogsfront en worden bijvoorbeeld ingezet als ambulances.


Kaja Kallas 
Kaja Kallas is de premier van Estland. Zij waarschuwde al voor Russische inval van Oekraïne voor de dreiging van Rusland en spreekt zich fel uit voor vrijheid en democratie. 

 

 


Nikita Kravtchuk
Nikita Kravtchuk is een Russisch-sprekende Est. In het dagelijkse leven werkt hij als fysiotherapeut, maar sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft ook hij zich aangemeld als vrijwilliger bij de Estste 'Defense League'. 

 

 


Kolonel Andrus Merilo
Kolonel Andrus Merilo is een commandant bij de Eerste Infanterie Brigade in Estland. 

 

 


over de maker

Shuchen Tan
Shuchen Tan (1962) werkte als freelance journalist en is sinds 1994 werkzaam als redacteur en regisseur van documentaires. Vanaf 2003 is zij regisseur bij Tegenlicht.


regie
Shuchen Tan

redactie
William de Bruijn
Arnout Arens
Ilija Bozovic
Mo Jouhri
Julia Veldman
Malou Miedema
Jim Schulpen
Paula Witkamp
Jevgenia Parv

camera
Erik van Empel
Arbo Tammiksaar

geluid
Mike van der Sluijs

editor
Jeroen van den Berk

stem
Sarah Sylbing

vertalingen
Jekaterina Maadla
Sasha Ourkih
Frans van Nes
Katrin Laiapea
Dauren Boranbayev

productie
Koos van de Merbel
Zoë de Wilde

eindredactie
Geert Rozinga
Jasper Koning