Kremlin aan de Zuidas: Henk Willem Smits over belastingparadijs Nederland

Kremlin aan de Zuidas: Henk Willem Smits over belastingparadijs Nederland

Nog altijd zijn we een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Hoe kan het dat er maar niets verandert? In deze aflevering van de Tegenlicht podcast spreken we Follow The Money-journalist Henk Willem Smits, die een boek schreef over belastingparadijs Nederland.

Interview door Roland Duong

Only losers pay taxes.’ Het is al erg genoeg dat de rijken een stuk minder belasting betalen dan Piet met de pet. Maar nu we erachter komen dat de winsten van Poetin’s staatsbedrijven en zijn oligarchen via Nederland worden veiliggesteld, wordt het hele belastingcircus wel erg wansmakelijk. Daar zullen de meeste mensen het over eens zijn.

Maar hoe zit het met onze bestuurders? Onze fiscale advocaten? De jongens en meisjes van de Zuidas? Waarom worden binnen die kringen de belangen van het Kremlin zo goed behartigd?

Sterker nog: een advocaat van kantoor Houthoff, die Poetins uiterst discutabele strapatzen meerdere malen verdedigde, wordt raadsheer van de hoge raad, de hoogste rechtsprekende instantie. Dat onthulde Follow the Money onlangs. Daarom is deze week in de Tegenlicht podcast te gast: Henk Willem Smits. Hij is co-auteur met Martin van Geest en Joost van Kleef van het onlangs verschenen boek: Waarom niemand hier belasting betaalt - behalve jij.

Lees verder

over de maker

Roland Duong is programmamaker bij onder andere de VPRO. Voor Tegenlicht regisseerde hij o.a. de afleveringen Digitale Detox en Mijn Bullshitbaan. Eerder was hij de host van de podcastreeks De Slag om het Internet, en momenteel van de Tegenlicht Podcast.