Verslaat de renminbi de dollar? VPRO Gidsartikel Dankzij de groeiende Chinese economie zou de renminbi wel eens de nieuwe wereldreservemunt kunnen worden. Dat baart journalist Maarten Schinkel zorgen. ‘China krijgt dan heel veel invloed, terwijl het geen democratie is.'
Vijf vragen over de Chinese dollar, die ik niet durfde te stellen Explainer Wie weet betalen we over een tijd overal ter wereld met de Chinese dollar. Langzaam stoot die munt de Amerikaanse dollar van de troon. Ik weet er minder van dan ik wil. Tijd voor een cursus renminbi voor beginners.
Solidariteitseconomie Steeds vaker regelen zelfstandigen hun arbeidsongeschiktheidsverzekering via een broodfonds, in plaats van via banken en verzekeringsmaatschappijen. Hoe gaat dat in de praktijk? Een rondvraag.
We hebben een winnaar! Dit is dé Tegenlicht-pionier van 2020 Wie heeft het beste idee voor intimiteit in tijden van tech? De winnaar van VPRO Tegenlicht’s pioniersverkiezing ‘Touching Technology’ is bekend. Na een spannende strijd tussen vier finalisten in Pakhuis de Zwijger, werd een van hen de Tegenlicht-pionier van 2020.
Stem nu op de VPRO Tegenlicht-pionier 2020! VPRO Tegenlicht zocht weer pioniers in het hele land! Wie heeft een vernieuwend concept, idee of ontwerp voor intimiteit in tijden van tech? Lees meer over onze pioniersverkiezing: Touching Technology (en stem!)
Hoe de superrijken onze democratie ondermijnen Schrijver Anand Giridharadas beschrijft in zijn boek 'Waarom de superrijken de wereld niet zullen veranderen' waarom de rijken der aarde geen belasting betalen, maar met hun filantropie wel de koers van de wereld bepalen (en daarmee onze democratie ondermijnen).
Zo kunnen boeren zichzelf vernieuwen De landbouwsector moet zichzelf vernieuwen. Het huidige systeem is volgens voedselpionier Wouter van Eck niet langer houdbaar. Hij schetst een smakelijke toekomst voor Nederland.
'We moeten de woonvoorraad eerlijker verdelen' De oplossing voor de wooncrisis? Grootwoners moeten gaan wennen aan kleinere woningen. Dat zegt Marja Elsinga, hoogleraar Housing Institutions and Governance aan de TU Delft
Waarom er in Nederland zoveel daklozen zijn Zijn vader werd op straat gezet toen hij een kind was. Nu strijdt stadsgeograaf Cody Hochstenbach tegen het overheidsbeleid dat al jaren steeds meer Nederlanders dakloos maakt.
Hoe word ik, als jongere, lobbyist? In vijf stappen naar meer invloed Denk jij dat lobbyen alleen is weggelegd voor witte oude mannen in dure pakken in de achterkamertjes van Den Haag? Dan heb je het mis. Ook jij kan lobbyist worden. In dit artikel leggen wij je uit hoe je binnen vijf stappen meer invloed krijgt.
Kunnen we AI nog schaakmat zetten? Een schaakopstelling die een gemiddelde schaker makkelijk uitvogelt, maar die computers tot waanzin drijft. Bedacht door wis- en natuurkundige Roger Penrose. Hij wil ermee laten zien dat kunstmatige intelligentie helemaal niet zo intelligent als wij allemaal denken.
Hoe de Zuidas zelf worstelt met het verspillen van talent Een goed inkomen, een mooie auto, status en een baan die het uiterste van je vraagt. Zuidassers hebben niets te klagen, toch? Niets blijkt minder waar.
Hoe bang moeten we zijn voor hersenhackers? Al een jaar zoekt de wereld naar de snelste manier uit de covidcrisis. De meest simpele oplossing wordt eigenlijk nauwelijks benoemd: socialiseer de vaccins.