Tegenlicht op Lowlands 2022

Van 19 tot en met 21 augustus staat Tegenlicht op Lowlands! Drie dagen lang gaan we met diverse panels in gesprek over de grote dilemma's van de toekomst. Deze onderwerpen staan op de agenda.

vrijdag / 13:35 - 14:25 / echo

de toekomst van protest

met David van Reybrouck, Sander van der Kraan, Khadija Tahiri en Pippi van Ommen

Hoe breng je verandering teweeg? Schrijver David van Reybrouck vertelt in deze VPRO Tegenlicht Talk over de kracht van protest en het belang van het luisteren naar onvrede. Daarnaast praten we met succesvolle activisten door over de vraag: goed actievoeren, hoe doe je dat eigenlijk? Pippi van Ommen (Extinction Rebellion) geeft een stoomcursus massaprotest. Khadija Tahiri is schoonmaakster en president van het FNV Schoonmaakparlement en zet zich in voor meer respect, zichtbaarheid en financiële waardering voor de schoonmaker. Sander van der Kraan ten slotte, was op 21-jarige leeftijd een van de organisatoren van het historische landelijke woonprotest vorig jaar.

zaterdag / 13:35 - 14:25 / echo

de toekomst van ons voedsel

met Kadir van Lohuizen, Chloé Rutzerveld en Jaap Korteweg

In deze VPRO Tegenlicht Talk hoor je de Vegetarische Slager Jaap Korteweg. Na zijn megapopulaire vleesvervangers richt hij zijn pijlen nu op het kaasschap en de groenteafdeling. Is zijn kaas echt lekker? Kom, proef en oordeel zelf! Daarnaast komt fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen vertellen over ’s werelds op één na grootste voedselexporteur: Nederland. Weten we eigenlijk nog wel waar ons voedsel vandaan komt? Welke invloed hebben een pandemie en oorlog op ons systeem? En hoe houdbaar is dat systeem eigenlijk? Food- en conceptdesigner Chloé Rutzerveld reikt meteen een alternatief aan, want bij haar op het menu staan plofinsecten. En zou je bereid zijn om een stukje biefstuk gemaakt uit je eigen lijf te verorberen?

zondag / 13:35 - 14:25 / echo

de toekomst van ons geld

met Thomas Bollen, Carlijn Kingma, Marije Meerman en Pieter Wibaut

Deze VPRO Tegenlicht Talk duikt diep de rol van geld in de wereld van vandaag en morgen. Als cartograaf van de maatschappij brengt Carlijn Kingma samen met onderzoeksjournalist Thomas Bollen de wereld van het geld beeldend in kaart aan de hand van de metafoor van water. Daarnaast vertelt Marije Meerman over haar nieuwe VPRO-documentaireserie ‘Planet Finance’, een onthullende ontdekkingstocht door de wereld van traders en hun manier van leven en denken. Als praktijkvoorbeeld zie je student humanistiek Pieter Wibaut, een van die nieuwe traders die met zijn DUO-lening ging speculeren. Hij verdiende er beter mee dan met zijn stage bij Planet Finance. Kun je zo echt slapend rijk worden? En wat dan?