Drones veranderen niet alleen ons leven maar ook ons perspectief. De mooiste dronebeelden van de wereld op een rijtje.

Wat filmen drones? In dit overzicht duikelen we langs de meest adembenemende video's vanuit de lucht. We reizen de wereld over en stuiten op vulkanen, vuurwerk, bergen en rampgebieden.

Utrechtse dom

We beginnen vanuit het centrum van Nederland. De Domtoren is grootste toren van Utrecht - er mag niets hoger gebouwd worden dan de Dom. Eind 2014 werd op Youtube dit adembenemende filmpje van Utrechts trots geüpload. De maker wachtte tien maanden op de juiste weersomstandigheden. Het filmpje ging viral en leverde bijna honderdduizend views op. Een troost voor de maker, die een fikse boete in de wacht sleepte wegens vliegen in de stad.

Alblasserwaard

Vanuit Utrecht vliegen we door Alblasserwaard. Fotograaf Cees van der Wal filmde met zijn DJI Phantom 2 de polders, stroompjes, bruggetjes, molens, weilanden en luchten van Zuid-Holland. Het kabbelende muziekje krijgt u er gratis bij voor een nostalgisch oud-Hollands gevoel.

Auschwitz

We varen naar het oosten. Dronebeelden kunnen niet alleen een bevrijdend, maar ook beklemmend gevoel geven. De BBC liet met een dit dronefilmpje zien hoe concentratiekamp Auschwitz in Polen er vandaag de dag bij ligt - zeventig jaar na dato. Het hoge perspectief biedt een kijkje op het systematische karakter van de vernietiging.

Tsjernobyl

We trekken nog oostelijker, maar blijven nog even in de vernietigingssfeer. Filmmaker Danny Cooke was nog een baby in Italië toen in 1986 de kerncentrale in Tsjernobyl ontplofte. Nucleaire wolken trokken westwaarts, waarop Cooke's moeder zich haastte om zoveel blikken voedsel in te slaan als mogelijk. Bijna dertig jaar later - werkend voor CBS News - laat Cooke zijn drone het nog altijd verlaten gebied rondom Tsjernobyl vastleggen.

Homs in Syrië

Nog meer vewoesting in Syrië in de stad Homs. Deze treurige beelden komen uit 2016 en laten op indrukwekkende wijze de gevolgen van de burgeroorlog zien.

Vulkaan op Vanuatu

Drones komen op plekken waar mensen normaliter niet kunnen komen. Reiziger Shaun O'Callaghan stuurde zijn drone rechtsstreeks naar een actieve vulkaan op het eiland Vanuatu, nabij Nieuw Zeeland. Tijdens het filmen van deze film zijn geen drones gewond geraakt.

Hawaii surfin'

Na Nieuw-Zeeland vliegen we nog een stukje naar het oosten en komen aan de andere kant van de wereldkaart uit op Hawaii. Vliegende camera's zijn ook uitermate geschikt om de surfcondities te checken, ontdekte surfclub Surfline. Zij maakten dit jaloersmakende filmpje.

Logan Canyon

Van Utah weten de meeste mensen niet veel, maar na deze dronevideo wel dat ze er geweldige bossen en bergen hebben. Ben Vegel liet zijn drone over de Logan Canyon en de Naomi Peak vliegen, vlak voor zonsondergang. Het resultaat zet Utah op kaart.

Vuurwerk

Vuurwerk bekijken we altijd vanaf de grond. Maar hoe zien die explosies er eigenlijk uit als je er middenin zit? In West Palm Beach in Florida waren ze nieuwsgierig en werd er een onbemand vliegtuigje met een camera opgetuigd om door het knetterfeest te vliegen. Ook deze drone overleefde de tocht. Het resultaat mag er zijn.

Adelaar in Parijs

Vanuit Florida vliegen we gauw weer terug naar huis. Laatste stop: Parijs. Voor deze stad van de romantiek maken we een uitzondering. Niet een drone, maar een adelaar vliegt hier over de arrondissementen. Want eerlijk is eerlijk: wat de drone nu kan, doet de vogel al jaren.

Bonusvideo

Nog geen genoeg van fly-over footage, pans, tilts en vogelperspectieven? Geniet dan tot slot van deze verzameling prachtige natuurbeelden van over de hele wereld.