Met drones kun je niet alleen maar lachen. Ze bouwen bijvoorbeeld ook bruggen en redden levens. Een paar toepassingen op een rijtje.

De professional loopt al een tijdje mee en kent de drone van voor naar achter, van binnen naar buiten. Omgekeerd weet de trouwe vier-propellor precies wat zijn baas wil. Op dit niveau zijn serieuze toepassingen mogelijk die levens redden. De brandweerdrone, de ambulancedrone: mens en techniek als één team voor een betere wereld.

Ambulancedrone

Jaarlijks overlijden er tachtigduizend mensen aan een hartstilstand omdat de ambulance te laat arriveerde. Aan de TU Delft bedachten ze daar iets op: de ambulancedrone. Deze kan binnen één minuut ter plekke zijn. De drone moet levens gaan redden met een ingebouwde defibrillator en een hulpverlener die via camera en speaker meekijkt en aanwijzingen geeft.

Brandweerdrone

De drone blijkt ook uitstekend in te zetten bij het bestrijden van vuren. Dankzij het vogelperspectief kunnen mannen op de grond goed zien hoe het vuur zich ontwikkelt, waar de hotspots zitten en of hun waterstromen effectief zijn. Ook worden er brandweerdrones ontwikkeld die een huis binnengaan om de situatie daar te schetsen.

Baywatch-drones

In slowmotion zien ze er wellicht wat minder spectaculair uit, maar drones gaan ook onze kustwacht versterken. Vliegend over het water is een mechanische strandwacht natuurlijk veel sneller bij de drenkeling dan de menselijke variant. Bovendien gebruikt hij 's nachts grote lichten, en worden er (infrarood)beelden live naar de kant gestreamd.

Search & Rescue

De mogelijkheden van 'search & rescue'-drones lijken oneindig. Rampgebieden of grote onbegaanbare terreinen kunnen met behulp van een drone gemakkelijk worden uitgekamd. Luister naar het verhaal van dit voormalig slachtoffer, die een warm gevoel kreeg van binnen toen een drone hem vond.

Boerendrones

Levens redden is belangrijk, maar je wil 's avonds natuurlijk ook wat op je bord hebben liggen. Gelukkig gebruiken boeren nu al vliegende robotica om hun oogst te verbeteren. Met speciale camera's kunnen boeren snel zien welke stukken land water nodig hebben of geïnfecteerd zijn.

Bruggenbouwers

Hoe bouw je een brug zonder in een kloof te hoeven gaan staan? Met een drone. Wetenschappers in Zwitserland zetten de eerste stappen in het ontwikkelen van constructiedrones met deze robots die een touwbrug kunnen bouwen.

Kettingzaagdrone

Er wordt hard gewerkt aan de verschillende mogelijkheden die drones bieden, maar dat wil niet zeggen dat werk altijd serieus moet zijn. Finse boeren bonden eigenhandig een kettingzaag aan een drone vast. Met het gevaarte kunnen ze makkelijk ijspegels van het dak halen, bomen omzagen of sneeuwpoppen vernietigen. #killerdrone.