Informatieve uitlegvideo's

TTIP, ISDS, TTP, ICS. Zie je door de afkortingen het handelsverdrag niet meer? In stap 2 van de spoedcursus presenteren we informatieve video's.

Na de satirische uitleg van Arjen Lubach en John Oliver klaar voor taaiere koek? VPRO Tegenlicht heeft een aantal verhelderende video's op een rij gezet die meer de diepte in gaan. TTIP, ISDS, de afkortingen vliegen je om de oren, maar wat houdt dit vrijhandelsverdrag nu precies in? Deze informatieve video's die we hebben geselecteerd zijn nog steeds laagdrempelig, maar hebben genoeg diepgang om na twintig minuten voorbereiding beslagen ten ijs te komen bij een discussie over TTIP.

Bedreiging voor democratie

Naast de mogelijkheid dat veel van de Europese kwaliteitstandaarden in het geding komen door TTIP, worden ook onze democratische waarden bedreigd. Campagne- en onderzoeksgroep Corporate Europe Observatory legt uit waarom.
 

Beloning van WikiLeaks

WikiLeaks, de grote klokkenluiderswebsite, plaatst TTIP in een bredere context. Vanuit historisch perspectief wordt verklaard waarom de Verenigde Staten grote vrijhandelsverdragen wil sluiten op wereldschaal. TTIP is naast NAFTA, TISA en TTP slechts één van de verdragen. De Australiër John Pilger (onderzoeksjournalist), Europarlementariër Jean Lambert (Europese Groene Partij) en Julian Assange (WikiLeaks) lichten in deze video de negatieve gevolgen van TTIP toe en WikiLeaks looft zelfs een bedrag van 100.000 euro uit aan degene die de TTIP-documenten lekt.
 

'Sexy acronym'

De Britse krant The Guardian blijft niet achter met een uitleg over TTIP en ISDS. Alles wat je moet weten over dit 'super sexy acronym' en de gevolgen van het opheffen van protectionistische maatregelen. Zo is Italië er op gebrand dat haar parmaham beschermt blijft en de Fransen zien gevaren voor hun filmindustrie.
 

De kleine lettertjes

Wat is het gevaar van ISDS precies? Deze gevreesde clausule uit het TTIP-verdrag laat het hart van menig activist harder kloppen. Enkele voorbeelden van ISDS-zaken en hun gevolgen worden uitgelegd in deze getekende, Engelstalige video van Duitse burgerbeweging Campact.

Verder lezen

Via satire en informatieve video's is een goede basis gelegd. Wie zich echt wil verdiepen in de details van dit handelsverdrag en de gevolgen ervan, kan in stap 3 terecht bij een selectie van uitgebreide artikelen uit binnen- en buitenlandse media.