index

Op deze site vind je het hele spectrum aan toekomstverkennen van VPRO Tegenlicht. Je vindt hier afleveringen om terug te kijken, artikelen die actuele thema's uitdiepen, podcasts, onze Meet Up-kalender, onderwijspakketten en Backlight international. 

thema's

Ontdek de grote lijnen in twintig jaar toekomstverkenning; via onze thema's zijn hier al onze verhalen, zowel afleveringen, longreads, podcasts als korte video's, te vinden.

Het internet is stuk. Dagelijks krijgen we berichten over desinformatie, nepnieuws, machtsmisbruik van Facebook en Google en op hol geslagen algoritmes die radicalisering in de hand werken. Hoe kunnen we het world wide web fixen en het weer van ons burgers maken? Programmamaker Roland Duong gaat de komende maanden met die vraag de boer op. Hier vind je alles over zijn zoektocht naar een eerlijker, veiliger en socialer internet.

→ Lees in dit dossier alles over de slag om het internet

teruglezen

Lees mee in de achtergronden achter de onderwerpen uit VPRO Tegenlicht. 

Alle artikelen 

kijk

We onderzoeken de toekomst al bijna twintig jaar. Al die tijd volgen we thema's zoals duurzaamheid, geopolitiek en technologie. Hier vind je al onze thema's op een rij.

luister mee

Of luister VPRO Tegenlicht terug via de Future Shock Future Shock podcast.

Abonneer je via iTunesStitcher of de RSS feed.

Tegenlicht zoekt pioniers

Via een speciale online oproep zoeken we jaarlijks inspirerende pioniers, die buiten de gebaande paden werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. 

matchmakers in migratie

VPRO Tegenlicht vroeg jullie Matchmakers in Migratie op te geven: innovatieve ondernemers die het verschil maken door met nieuwkomers te werken. De stemming is gesloten. Bekijk hieronder de aanmeldingen.

Bekijk hier de aanmeldingen 

eerdere verkiezingen

geef les

Gebruik fragmenten uit verschillende afleveringen van Tegenlicht in collegezaal of klas als aanleiding voor discussie, essay of praktijkopdracht. 

international

watch online

VPRO Backlight abroad, internationally available on Youtube VPRO Documentary.

VPRO Tegenlicht staat in de frontlinie, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Over hoe de wereld van morgen eruit zal zien gaan we met jou in gesprek.