index

Op deze site vind je verdieping bij de afleveringen, terugkijken, meepraten over de onderwerpen, onderwijspakketten en Backlight international.

verhalen

Ontdek de grote lijnen in twintig jaar toekomst. Lees de verhalen achter de pioniers in onze afleveringen en op de site. 

alles over het basisinkomen

Nu de crisis miljoenen mensen werkloos maakt, komt het b-woord weer om de hoek kijken. Een basisinkomen voor elke burger, zonder verplichtingen.

Is dat nog steeds een radicaal idee? 

Het moge duidelijk zijn: een basisinkomen zorgt – in tijden van crisis of niet – voor meer stabiliteit. Bovendien zou het debat over welke waarde bedrijven écht aan de samenleving toevoegen, scherper kunnen worden gevoerd.

→ Lees in dit dossier alles over het basisinkomen.

teruglezen

Lees mee in de achtergronden achter de onderwerpen uit VPRO Tegenlicht. 

Alle artikelen 

kijk en luister

kijk terug

Al zo'n twintig jaar lang onderzoeken we de toekomst. Kijk in deze overzichten terug naar de toekomst van toen.

luister mee

Of luister VPRO Tegenlicht terug via de Future Shock Future Shock podcast.

Abonneer je via iTunesStitcher of de RSS feed.

Tegenlicht zoekt pioniers

Via een speciale online oproep zoeken we twee keer per jaar inspirerende pioniers, die buiten de gebaande paden werken aan oplossingen voor een bepaald maatschappelijk probleem.

matchmakers in migratie

VPRO Tegenlicht vroeg jullie Matchmakers in Migratie op te geven: innovatieve ondernemers die het verschil maken door met nieuwkomers te werken. De stemming is gesloten. Bekijk hieronder de aanmeldingen.

Bekijk hier de aanmeldingen 

eerdere verkiezingen

geef les

Gebruik fragmenten uit verschillende afleveringen van Tegenlicht in collegezaal of klas als aanleiding voor discussie, essay of praktijkopdracht. 

international

watch online

VPRO Backlight abroad, internationally available on Youtube VPRO Documentary.

VPRO Tegenlicht staat in de frontlinie, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Over hoe de wereld van morgen eruit zal zien gaan we met jou in gesprek.