Tim den Besten gaat op bezoek bij mensen die bijzonder - anders dan 'normaal'- zijn, of een verrassende passie hebben. Wie zijn ze en hoe zijn ze zo geworden? Een ode aan de smaakmakers van Nederland.

Axel Paulina

Deze week gaat Tim op de Thee bij voormalig kickbokser en levensvechter Axel Paulina (48). Axel, vader van twee zoons, kreeg vijf jaar geleden een zwaar ongeluk en raakte vanaf zijn middel verlamd door een lage dwarslaesie.  Van de ene op de andere dag kwam hij terecht in een rolstoel. De artsen vertelden hem dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Axel legde zich er niet bij neer. Met heel veel wilskracht en revalidatie lukte hem toch om weer te gaan lopen. Inmiddels loopt en sport hij niet alleen weer, maar gaat hij ook elke week salsales met zijn vriendin. Een verhaal over doorzettingskracht, geluk en een klein wonder.

Berk Uhm

Berk Uhm (35) is kraker en woont al elf jaar op het ADM-terrein Amsterdam, sinds 1997 een modern kunstenaarsdorp met 130 bewoners. Hij kraakt als tegengeluid tegen het knellende systeem van de vastgoedwereld en woont samen met zijn vriendin en zes maanden oude dochter in de voormalige machinekamer, ‘een soort penthouse’. Berk is samen met de andere bewoners van de vrijplaats al jarenlang in een conflict verwikkeld met de eigenaar van het terrein, die wil dat ze vertrekken. De bewoners willen juist dat de gemeente hen gedoogd omdat zij iets toevoegen aan de stad. Tim zoekt Berk op tijdens de voorbereidingen van het grote jaarlijks festival op het ADM-terrein. NB: Een paar dagen na ons bezoek aan Berk oordeelde de Raad van State in hoger beroep dat de bewoners van het ADM-terrein uiterlijk op Eerste Kerstdag het terrein moeten verlaten.

Monique Vork

Tim gaat ook langs bij medium Monique Vork (53). Als jong meisje was ze een buitenbeentje en hoorde ze er niet echt bij, totdat ze op haar elfde opeens een heel fel licht in haar slaapkamer zag. Daarna veranderde haar leven; ze werd populair op school en iedereen wilde zijn of haar verhaal bij haar kwijt. Ook (het lot van) haar familie heeft veel invloed gehad op Monique’s spiritualiteit. In korte tijd verloor ze drie zussen, twee zwagers en haar beide ouders. Ze kwam ze in aanraking met een paragnost en raakte geïnspireerd om serieuzer aan de slag te gaan met haar eigen spiritualiteit.