In verzorgingstehuis De Drie Hoven volgt maker Marijke Schonewille negen bewoners die allemaal moeten verhuizen. Lees hier meer over hen.

Anton

Geboren in 1918 (100 jaar)
Overleden op 12 augustus 2018

Anton zat vroeger bij de landmacht en werkte later bij de gemeente. Een paar jaar geleden kwam hij met zijn vrouw in De Drie Hoven te wonen. Ze woonden er gescheiden, want zijn vrouw had dementie en kwam op de gesloten afdeling. Ruim twee jaar geleden overleed zij. Anton miste haar vreselijk. Gelukkig kreeg hij veel bezoek van zijn kinderen en kleinkinderen, dus eenzaam was hij niet.

Anton ging lichamelijk hard achteruit. Hij kon niet meer lopen, zag en hoorde slecht, zijn conditie werd minder en hij had dagelijks pijn. Voor hem was het leven lijden geworden. Elke ochtend zei hij tegen zijn vriend Jan Carel: ‘Weer niet gelukt.’ Toen Jan Carel hem na verloop van tijd vroeg wat hij daar mee bedoelde, zei Anton dat hij weer wakker was geworden. Het was duidelijk dat Anton verlangde naar de dood.

Zijn kinderen hebben in het voorjaar zijn euthanasiewens met de huisarts van De Drie Hoven besproken. Zij heeft de Levenseindekliniek ingeschakeld. Zowel de arts van de Levenseindekliniek en de onafhankelijke SCEN-arts hebben geoordeeld dat Antons verzoek om euthanasie aan de wettelijke eisen voldeed.

hoe is het nu met Anton?

Anton hield de regie over zijn dood in eigen hand. Op 12 augustus 2018 heeft hij in het bijzijn van al zijn kinderen en kleinkinderen zijn drankje gekregen, ‘waardoor ik ga slapen en niet meer wakker word’, zoals hij het zelf omschreef.

Zijn laatste grote wens was dat een van zijn kinderen zijn as uit zou strooien op de Javazee, net als dat ooit is gebeurd met de as van zijn vrouw. Eind januari 2019 heeft zijn zoon dit gedaan.

Hetty

Geboren 1927, te Amsterdam  (91 jaar)

Hetty kwam in de Drie Hoven te wonen na een valpartij van een trap. Ze had talloze botbreuken opgelopen en moest een aantal maanden revalideren. Thuis wonen lukte daarna niet meer en bovendien wilde ze haar kinderen niet te veel belasten met de zorg voor haar. Daarom besloot ze naar een verzorgingstehuis te gaan.

Hetty is altijd positief ingesteld en maakt een vitale indruk. 'Dat is mijn handicap,' zegt ze zelf. 'Mensen denken altijd dat ik nog heel goed ben maar dat is niet zo. Ik heb allerlei mankementen.'

Hetty zat jaren in de cliëntenraad. Zij wilde dat het huis nog vijf jaar open zou blijven, zodat de meeste bewoners geen verhuizing meer hoefden mee te maken. Dat is niet gelukt. Ze is toen uit de cliëntenraad gestapt, want ze had het gevoel dat het geen zin meer had.

Hetty was vroeger wedstrijdzwemster, ze zwom zelfs in het team met Ada Kok. Later werd zij zweminstructrice in vele Amsterdamse zwembaden. Ze heeft drie kinderen en acht kleinkinderen en met iedereen goed contact. Ze doet overal aan mee en gaat graag mee met uitjes.

hoe is het nu met Hetty?

Hetty woont sinds december 2018 in verpleeghuis De Klinker. Net toen ze daar haar draai had gevonden is ze gevallen en brak daarbij haar heup. Na een half jaar revalideren is Hetty inmiddels weer op de been. Wel kampt zij sindsdien met geheugenproblemen.

Corrie

Geboren 17 juni 1932, te Amsterdam (86 jaar)
Overleden 28 april 2019

Corrie groeide op in Bos en Lommer in Amsterdam. Ze is nooit getrouwd en heeft geen kinderen. Ze werkte bij mensen in de huishouding, en maakte jaren schoon bij de nonnen op de Herengracht.

Corrie heeft altijd bij haar ouders gewoond en was vroeger ook hun mantelzorger. Haar moeder overleed waarna Corrie voor haar vader ging zorgen. Toen haar vader overleed, verhuisde Corrie naar De Drie Hoven. Ze was toen nog maar 53 jaar. Inmiddels woont Corrie er bijna 32 jaar.

Het is voor haar moeilijk te bevatten dat ze moet verhuizen. Ze voelt zich thuis in De Drie Hoven, het is haar vertrouwde wereld. De komst van studenten is voor haar volstrekt onbegrijpelijk, want waarom moet zij weg en waarom komen er studenten wonen?

Corrie is nog altijd in afwachting van een verhuisbericht. Zij zegt nog niet te weten waar ze naar toe zal verhuizen.

hoe is het nu met Corrie?

Op 28 april is Corrie plotseling overleden. In de Drie Hoven, al 31 jaar haar vertrouwde omgeving. 

Mien

Geboren 9 april 1921, te Bergen op Zoom (97 jaar)
Overleden 23 januari 2019

Mien woonde al 28 jaar in De Drie Hoven. Ze kwam er ooit samen met haar man te wonen, die toen ziek was. Mien kreeg hulp bij de zorg voor haar man en toen hij overleed, bleef zij in De Drie Hoven wonen.

Mien zat jaren in de cliëntenraad en ving nieuwe bewoners op om ze een beetje wegwijs te maken. Ze zat in de klaverjasclub en wist van de hoed en de rand. Mien zag er altijd zeer verzorgd uit. Haar man was kleermaker en zij liet nog altijd trots de jasjes in haar kast zien, die hij voor haar had gemaakt.

Mien ging erg achteruit sinds het bericht over de sluiting van De Drie Hoven. Ze werd ziek en raakte verward. Haar dochter zegt dat de dreigende verhuizing haar moeder te veel stress heeft bezorgd.

Mien woonde in De Drie Hoven met zorgindicatie 1, wat betekent dat ze weinig zorg kreeg. Haar dochter heeft de afgelopen maanden geknokt om de zorgindicatie van haar moeder te verhogen naar 4, zodat zij na de verhuizing de zorg zou krijgen die ze hard nodig had. Mien zou daarbij verhuizen naar een verpleeghuis vlakbij haar dochter in de buurt, waardoor haar dochter en kleindochter makkelijker langs konden komen.

hoe is het nu met Mien?

Tot onze grote spijt is Mien op 23 januari, vlak na de laatste opnames, in het bijzijn van haar kinderen en kleinkinderen overleden. Twee dagen voor haar overlijden kreeg zij een telefoontje dat er een plek in een ander tehuis vrij was gekomen en dat zij aan de beurt was om te verhuizen. Van die verhuizing is het niet meer gekomen.

Miep

Geboren 1927, te Amsterdam (91 jaar)

Miep woonde drie jaar in De Drie Hoven en ook daarvoor was ze er al kind aan huis; als buurtbewoonster deed ze actief mee aan allerlei activiteiten die er werden georganiseerd.

Miep is geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan. Haar man is overleden. Miep had het naar haar zin in de Drie Hoven, maar als ze had geweten dat het zou gaan sluiten was ze er niet naar toe gegaan, zegt ze.

Ze heeft slechte ogen en de prognose is dat zij langzaam blind wordt. Miep voelde zich thuis in De Drie Hoven en kon zich met het kleine beetje zicht dat ze nog heeft goed redden. Ze was bang dat zij tegen de tijd dat ze zou verhuizen zo slecht zou zien dat ze de weg in een nieuw huis nooit meer zou vinden. Ze is dus al in een vroeg stadium naar het Leo Polakhuis gegaan om het huis in zich op te nemen. Ze wilde alvast weten waar de lift, de liftknopjes, de brievenbus, het winkeltje en de eetzaal zich bevonden.

hoe is het nu met Miep?

Inmiddels woont Miep in het Leo Polakhuis en kan ze nog een beetje zien, waardoor ze langzaam kan wennen. Ze merkt dat het niet zo gemakkelijk gaat. Het is er groot en minder persoonlijk dan in De Drie Hoven. Ze heeft twee zonen die goed voor haar zorgen en gelukkig heeft Miep ook Suze nog om zich heen.

Luda

Geboren 14 juni 1939 (79 jaar)

Luda heeft 45 jaar bij de belastingdienst gewerkt, waar ze begon als aspirant en vervolgens opklom naar Specialist Inkomstenbelasting. Ze heeft van jongs af aan een zeer geëmancipeerde instelling. Luda heeft achondroplasie waardoor ze klein is gebleven. Zelf spreekt ze liever van ‘kort’. ‘Je hebt lange mensen en korte mensen,’ is haar redenatie.

Toen Luda in De Drie Hoven kwam wonen dacht zij dat het voor altijd was. Dat ze nu moet verhuizen had ze niet voor mogelijk gehouden. Ze ziet er vreselijk tegen op, want zij is zeer gesteld op haar ruime kamer, met grote ramen met een wijd uitzicht.

Luda probeert zo zelfstandig mogelijk te leven, maar bij sommige zaken heeft zij nou eenmaal hulp nodig. Het lopen gaat bijvoorbeeld niet meer. Ze heeft sinds kort een elektrische rolstoel en sindsdien kan zij zich weer makkelijker bewegen. Ze gaat er graag op uit, het liefst de natuur in.

Luda heeft een brede belangstelling. De Amsterdamse gezelligheid in het huis spreekt haar niet zo aan, zelf houdt ze meer van Tina Turner en Bruce Springsteen of Franse chansons.

hoe is het nu met Luda?

Luda is eind juli 2019 naar een huis in Buitenveldert verhuisd.

Map

Geboren op 12 april 1916 (102 jaar), te Abbenes
Overleden op 16 mei 2020

Map is een zeer bescheiden vrouw. Ze heeft een heel leven achter zich. Haar echtgenoot overleed 44 jaar geleden. Ze heeft twee zonen, waarvan er een is overleden. Hier heeft ze nog dagelijks verdriet van. Haar andere zoon is inmiddels zeventig jaar. Toen Map honderd werd kreeg zij een brief van de koning en koningin. ‘Die zal wel voorgedrukt zijn,’ zegt ze.

Ze ziet slecht, maar wil niet meer aan haar oog geopereerd worden. Ondanks haar hoge leeftijd was Map nog altijd erg zelfstandig in De Drie Hoven. Ze deed zelf de was en het strijkwerk, haalde een boodschapje en maakte haar ontbijt. De dagelijkse routines in De Drie Hoven, met de rummikubclub, de knutseluurtjes en de uitstapjes maakte dat zij het allemaal goed kon volhouden. Maar het allerbelangrijkste waren haar vriendinnen.

Map zag vreselijk tegen de verhuizing op. Het maakte haar nerveus. Ze moest afscheid nemen van haar vertrouwde leven en haar vriendinnen. Haar beste vriendin Gerda mist ze vreselijk.

hoe is het nu met Map?

Tot onze grote spijt is Map dit voorjaar overleden.

Toen Miep in het Leo Polakhuis kwam te wonen is zij heel erg achteruitgegaan. 'Mijn lichaam heeft een grote klap gekregen,' zei zij zelf. Ze is niet meer in staat om de dingen zelf te doen, die ze voorheen nog wel kon. ‘Ik wil wel, maar mijn lichaam wil niet meer.’

 

Jan Carel

Geboren 1923, te Java (97 jaar)
Overleden op 6 mei 2020

Jan Carel was in dienst van de koninklijke marine tijdens de Slag in de Javazee. Zijn vrouw heeft met hun dochter in een Jappenkamp gezeten. Beide gebeurtenissen zijn traumatische ervaringen geweest voor Jan Carel en zijn vrouw. Hij zocht hulp bij maar liefst vier psychiaters, maar het hielp hem niet. De laatste psychiater zei: 'ik kan u niet meer helpen, het gaat alleen over als u er niet meer bent.'

Het liep gelukkig anders. Jan Carel vertelt dat hij op een dag een boek las over het oorlogsverleden van een muzikant die de Duitse kampen had overleefd. Jan Carel vond het verhaal van deze muzikant zo veel erger dan zijn eigen verhaal, waardoor hij zijn eigen leed kon relativeren. Dat heeft hem van zijn ergste trauma’s afgeholpen. 'Ik zag in dat het altijd nog erger kon en daardoor ging ik mij minder druk maken.'

Zijn eerste vrouw is overleden nadat zij negen jaar samen waren. Daarna kreeg hij een nieuwe vriendin voor wie hij 34 jaar mantelzorger is geweest.

Jan Carel is welbespraakt en heeft veel interesses. De grote levensvragen houden hem bezig. En als hij antwoord op een vraag zoekt, schrijft hij naar hoogleraren op Universiteiten in de hoop dat zijn vraag wordt beantwoord. Zo wil hij weten of er leven is na de dood. Om dat in de praktijk te onderzoeken heeft hij met Anton de afspraak gemaakt, dat Anton, na zijn dood, binnen een maand aan de linkeroor van Jan Carel moet trekken. 'Dan weet ik dat jij het bent en dan weet ik dat er leven is na de dood,' aldus Jan Carel.

hoe is het nu met Jan Carel?

Jan Carel is op 28 april 2020 naar het Leo Polakhuis verhuisd. Hij is besmet geraakt met het coronavirus en aan de gevolgen daarvan overleden.

Suze

Geboren in 1935, te Amsterdam (85 jaar)

Suze is een echte Amsterdamse. Na een operatie aan haar heup moest zij revalideren en kwam uiteindelijk in De Drie Hoven terecht; ze heeft er uiteindelijk ruim zeven jaar gewoond.

Suze zegt dat ze liever naar het Leo Polakhuis was gegaan. De sluiting kwam haar dus goed uit, want dat maakte een verhuizing mogelijk. Toch heeft ook Suze goede vriendschappen opgebouwd in De Drie Hoven en was de verhuizing ook voor haar een ingrijpende gebeurtenis.

hoe is het nu met Suze?

Suze is ondertussen overgrootmoeder geworden. Haar wens om in het Leo Polakhuis terecht te komen is uitgekomen, ze woont er nu samen met Miep en eerder ook met Map.