Maandagavond 21 december staat NPO Radio 1 volledig in het teken van kunst en cultuur. In Zes uur cultuur spreken presentatoren Jellie Brouwer (NTR) en Pieter van der Wielen (VPRO) vanaf 19.00 uur zes uur lang met een diverse groep makers uit de wereld van muziek, literatuur, theater, musical en cabaret. De hele avond is ook live te volgen op NPO 2 Extra.

Het is geen makkelijk jaar geweest. In zo'n jaar vol tegenslagen bieden kunst en cultuur troost. Daarom gaan de VPRO en de NTR zes uur lang in gesprek met mensen die ons met hun werk troosten, raken en inspireren.

Te gast zijn onder andere rapper Fresku, cabaretier Stefano Keizers, actrice Thekla Reuten, dichter Marjolijn van Heemstra, zangeres Ellen ten Damme, muzikant Colin Benders, musicalactrice Nyassa Alberta, schrijver Oek de Jong, dichter Tsead Bruinja, actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld, filmregisseur Sam de Jong, kunstenaar Jan Hoek, muzikant Broeder Dieleman en spoken-word artiest Rachel Rumai Diaz. En er is livemuziek van Spinvis en S10.

Minister Ingrid van Engelshoven (OC&W) is te gast en gaat in gesprek over de reactie van de politiek op het afgelopen jaar. Ook schuift componist Stephen Emmer aan. De NPO ondersteunt zijn initiatief voor extra zendtijd voor cultuur. 

Presentator Atze de Vrieze (VPRO) zoekt antwoorden op prikkelende vraagstukken als 'wordt 2021 het jaar van de wederopstanding?', 'hoe kan het dat er nog geen groot theater failliet is?' en 'hoe gaan landen om ons heen om met cultuur in coronatijd?'.

Ook komen er verhalen die niet vanuit TivoliVredenburg verteld kunnen worden: een bezoek bij violist André Rieu op zijn kasteel in Maastricht en een gesprek met schrijver Heleen van Rooyen thuis op de bank.

line-up

19.00-20.00 – Muziek
Muzikant Colin Benders
Rapper Fresku
Zangeres Ellen ten Damme

20.00-21.00 - Politiek en cultuursector
Minister Ingrid van Engelshoven
Componist Stephen Emmer
Dichter Marjolijn van Heemstra

21.00-22.00 - Theater, musical & cabaret
Cabaretier Stefano Keizers
Musicalactrice Nyassa Alberta
Actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld

22.00-23.00 – Beeldende Kunsten & Film
Actrice Thekla Reuten
Filmregisseur Sam de Jong
Kunstenaar Jan Hoek 

23.00-00.00 - NOS Met het Oog op Morgen
Op NPO 2 Extra: live muziekoptredens van Spinvis en S10.

00.00-01.00 - Literatuur
Schrijver Oek de Jong
Spoken-word artiest Rachel Rumai Diaz
Dichter Tsead Bruinja
Muzikant Broeder Dieleman

stuur je lievelingslied in!

Gedurende deze hele week en op de avond zelf worden luisteraars opgeroepen om muziek op te sturen die hen troost en/of inspireert. Hun lievelingslied van het afgelopen jaar. Uiteindelijk worden al deze nummers samengevoegd tot één Spotify-lijst. Welke nummers moeten in de lijst? Luisteraars kunnen het laten weten via zesuurcultuur@radio1.nl, de NPO Radio 1-app of op Twitter via #zesuurcultuur.