OVT

OVT 10 maart 2024

De oma van Reggie Baay werd nadat zijn vader was geboren bruut weggestuurd. Waarschijnlijk is ze als contractarbeider naar Sumatra vertrokken. Het leven van die contractarbeiders werd zelfs door tijdgenoten één op één vergeleken met de officieel afgeschafte slavernij. Reggie Baay schreef daarover het boek 'De contractarbeiders van Deli' en is te gast.

Verder in OVT: De pispot van Duchamp, spanningen rond de Suwałki-corridor, de column van Nelleke Noordervliet, Mina & Mevrouw #6 en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Vredesbewegingen in Israël

Gehuld in T-shirts met de tekst “Laat Gaza niet uithongeren” reed een groep Israëlische activisten met vrachtwagens vol hulpgoederen afgelopen week richting Gaza. 

Bij de grens werden ze tegengehouden door de autoriteiten en uitgejouwd door landgenoten. De actiegroep ‘Standing Together’ komt op voor de mensenrechten van Palestijnen en streeft naar verzoening, een boodschap die na de inval van Hamas op 7 oktober steeds minder gehoor krijgt in Israël. Wat voor plek is er in Israël nog voor dit soort organisaties en welke positie hadden dit soort groepen eerder? Te gast is Peter Malcontent, docent Internationale en Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. 

De waarheid achter de pispot van Duchamp

Het wordt gezien als hét voorbeeld van de moderne kunst: het massa-geproduceerde urinoir dat met handtekening van kunstenaar Marcel Duchamp onder de naam Fountain wereldberoemd werd. Maar rond deze befaamde pisbak uit 1917 bestaan allerlei mythes: ook Dada-artiest barones Elsa von Freytag-Loringhoven zou de bedenker kunnen zijn.

Over deze mysterieuze geschiedenis gaat de documentaire Alreadymade, die vanaf deze week in de bioscoop te zien is. Regisseur Barbara Visser is te gast en vertelt over de film en de bak.

Spanningen rond de Suwałki-corridor

‘De achilleshiel van de NAVO’, dat is de bijnaam voor de Suwałki-corridor, een smalle strook land die Wit-Rusland aan de Russische exclave Kaliningrad verbindt. Als Rusland de NAVO-lidstaten binnenvalt, zal dat hoogstwaarschijnlijk hier zijn. De dreiging is daar groot en voelbaar. Wat is de geschiedenis van dit gebied? En hoe werkt dat door in het heden?

Mark Middel, NRC-correspondent Centraal- en Oost-Europa, bezocht het gebied onlangs en is te gast.

De contractarbeiders van Deli

De oma van Reggie Baay was een Njai; een Indische bijvrouw van zijn Nederlandse opa, die nadat zijn vader was geboren, bruut werd weggestuurd. Lang wist hij niet wat er van haar was geworden, totdat hij erachter kwam dat ze waarschijnlijk als contractarbeider naar Sumatra was vertrokken. Het leven van die contractarbeiders en de omstandigheden waaronder zij moesten werken, werd zelfs door tijdgenoten één op één vergeleken met de officieel afgeschafte slavernij. Daarover schreef Reggie Baay het boek De contractarbeiders van Deli. Hij is te gast.

Column van Nelleke Noordervliet

Boeken met Nadia Bouras

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan historicus Nadia Bouras. Zij bespreekt:

  • De tentoonstelling Frans Hals van het Rijksmuseum
  • Steven Nadler - De portretschilder: Frans Hals en zijn wereld
  • Varian Fry - Vluchtoord Marseille

Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #6: Puzzelstukjes

Op Berkenbosch koesterde Mina een innige vriendschap met de tuindersvrouw van een landgoed verderop. Of was het meer dan dat? De suggestie zorgt voor consternatie bij de families Marinusse en Van Lynden. Een gesprek met de zoon van de tuindersvrouw maakt veel duidelijk over de aard van hun relatie.

Maartje onderzoekt het thema homoseksualiteit in haar familiegeschiedenis en die van Mina. Hoeveel ruimte was er in het Zeeland van de jaren ‘50 en ‘60 om te ontdekken wat je voelde, wie je was? En welke invloed had dat op de generaties na Mina en Mevrouw?