OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.07 In zijn ochtendwijding zet Arie Kleijwegt vandaag zijn theorie van de dakpannen uiteen, een korte bespiegeling over de contouren van de contemporaine geschiedenis.
10.08 Kees Slager in gesprek met Carel Enkelaar, n.a.v. het binnenkort te verschijnen boek : "Ooggetuige" van deze laatste. In een half uur wordt de journalistiek in de jaren '45-'55 behandeld. Enkelaars leeftijdgenoot en oud-collega Arie Kleijwegt wordt af en toe in het gesprek betrokken.
Ook wordt in dit gesprek ingegaan op het feit dat de komende week koningin Beatrix haar koperen regeringsjubileum viert: Enkelaar was zeer nauw betrokken bij de abdicatie van Juliana.
10.48 Commentaar van Fred van der Spek op het feit dat Beatrix de komende week haar koperen regeringsjubileum viert; conclusie: ze doet het niet zo slecht.
10.54 Ooit schreef Harry Slinger ( Amsterdamse popgroep Drukwerk) een lied ter gelegenheid van het feit dat Beatrix de troon besteeg; inhoud: het wordt niks met Trix; nu, 12,5 jaar later kijkt hij -met zeer veel nuancering- hierop terug, op verzoek van Gerard Leenders.
11.05 In de agenda deze week onder meer: de tentoonstelling "Steekhoudend vakwerk", over 100 jaar verpleegkunde, in het Amsterdams Historisch Museum. Gerard Leenders stelde de agenda samen, Jacqueline Maris zocht oud-verpleegkundige Suus Putto op, en deze laatste haalt herinnering op uit de tijd van de klasseverpleging.
11.10 Derde deel van Spoor Terug serie "66 Jaar Vrijzinnig". De delen 1 t/m 5 zijn verkorte versies van de in 1986 onder de titel: "60 Jaar Vrijzinnig" uitgezonden serie.
Kees Slager en Kiki Amsberg stelden die serie in '86 samen, Marnix Koolhaas kortte de afleveringen in tot ruim een half uur.
11.44 Hans Olink interviewt Fritz Behrendt, politiek tekenaar en conservator van de Keizer Wilhelm-collectie van Slot Doorn over krijgsmuziek door de eeuwen heen.Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie