House of Politics

Hoe wonen onze lijsttrekkers? In het nieuwe VPRO Dorst-programma House of Politics (#HOP) komen we thuis bij grote Nederlandse politici zoals Emile Roemer, Marianne Thieme en Thierry Baudet.

Bijzonder was het toen onze minister-president Mark Rutte in Zomergasten openlijk sprak over zijn liefdesleven en zijn broer die stierf aan aids. Het persoonlijke optreden van Rutte brak het kijkcijfferrecord van Zomergasten van de afgelopen tien jaar. Razend benieuwd waren we allemaal naar de "echte Mark".

De personalisering van publieke figuren is een trend die we de laatste jaren sowieso steeds meer zien. We leven in een persoonlijkheidscultuur, waarbij de focus steeds meer komt te liggen op de menselijke kant van celebrities, artiesten en politici. Elke ster heeft wel een Instagram of Twitter account waarop hij of zij persoonlijke dingen de wereld in slingert. En dit zien we ook bij onze lijsttrekkers: Rutte die over zijn liefdesleven spreekt, de openheid van Samson over zijn gestrande huwelijk, Pechtold en zijn passie voor houthakken. We vinden het steeds belangrijker dat politici ook zichzelf laten zien als mensen.

In House of Politics geven Neerlands grootste politici een kijkje in hun osso. Wat voor muziek luistert Emile Roemer in zijn auto? Waar staat die hysterische vleugel van Thierry Baudet? En die loungebank van Marianne Thieme, dat is toch geen goudvissenbont?