VPROJazzLive

VPROJazzLive

Pfoehee, kerstmis gehad. Tijd om te gaan kijken naar wat er op de jazzpodia gebeurt in de komende weken. En omdat het toch ook een beetje vakantie is, een paar opnamen te draaien van collega-radiozenders uit het buitenland.
Met een trackje van Yuri Honing, want die brengt zaterdag 29 december de zesde editie van de Winterreise - het jaarlijkse Honing-festival in Paradiso te Amsterdam, die keer met blokfluitist Erik Bosgraaf en zanger Gabriel Rios.

Verder pikken we uit de agenda van januari: het nieuwjaarsconcert in Paradox in Tilburg, op 4 januari. Daar speelt dan het New Rotterdam Jazz Orchestra met gitarist Anton Goudsmit. Zelfde plek, maar dan op woensdag 23 januari: Blast, de band rond gitarist Frank Crijns en saxofonist Dirk Bruinsma, en misschien wel de belangrijkste Europese band op het grensgebied tussen de rock, gecomponeerde muziek en impro. En ook in Paradox op woensdag 30 januari: saxofonist Donny McCaslin, met een geweldenaar op de Fender Rhodes, de hipste toetsenist uit de New York jazzscene van dit moment: Jason Lindner. En bassist Tim Lefebvre.
In het Bimhuis in Amsterdam is op 4 januari ook een nieuwjaarsconcert, en dat is met Evan Parker (sax), Misha Mengelberg (piano), maar naast dit duo ook het kwartet Michael Moore (klarinet/sax), Evan Parker (sax), Ernst Glerum (bas), Han Bennink (drums). Het New Rotterdam Jazz Orchestra met Anton Goudsmit speelt op vrijdag 11 januari in het Bimhuis, en op zaterdag 12 januari speelt basklarinettist Louis Sclavis met het Amsterdamse ensemble Tetzepi. Tetzepi heeft hedendaagse componisten gevraagd om op basis van aanzetten van Louis Sclavis nieuw werk te schrijven voor deze avond. Woensdag 16 januari komt de Italiaanse meestertrompettist Enrico Rava naar het Bimhuis. En op zaterdag 26 januari de David Kweksilber Big Band, en dan gaat het nieuwste werk in première van Klas Torstensson. 
Maandag 7 januari in Café Wilhelmina in Eindhoven een concert van Axes JazzPower: het freefunktrio The BluntAxe3 met ACG Vianen & Jacq Palinckx.
De Vereniging U-Jazz, ontstaan na de sluiting van het SJU Jazzpodium, organiseert op zaterdag 19 januari het eerste U Jazz "in the club" - Concert, met de Masha Bijlsma Band.
In het Beauforthuis in Austerlitz, vlakbij Zeist, op 20 januari een tapasconcert met Robert Jan Stips solo, en op donderdag 31 januari Bert van den Brink met Philip Catherine als gast. In Artishock in Soest speelt op zaterdag 19 januari Estafest!
In Nijmegen heb je de stichting Jazz In Nijmegen, en die organiseren op 20 januari een concert met het swingendste strijkkwartet van Nederland, Zapp4. En op 11 januari het Ruff Sound Quartet, opgericht door drummer Pascal Vermeer en met bassist Guus Bakker, en twee saxofonisten: altist Joris Posthumus en tenorist Mete Erker.
In Groningen zijn een paar superleuke avonden de komende tijd: zaterdag 29 december, in de Oosterpoort Jan Akkerman met Eric vloeimans. Op zondag de 30e in het Grand Theatre: Uiteinden met orkest de ereprijs, Tin Men and the Telephone, en het Trio Takase Bennink Van Kemenade. En op 8 januari is gitarist Freddie Bryant in de stad, voor een workshop in het conservatorium 's middags en een concert 's avonds laat in De Smederij.
In Edam in Mahogany Hall is op 5 januari de groovende hammondjazz van Rob Mostert te horen, op 17 januari het Trio van Michiel Borstlap, op 20 januari Specs Hildebrand and the Living Room Band, en op 26 januari het Clazz Ensemble olv Gerard Kleijn met hun eigenzinnige combi van klassieke en jazzmuziek. 
Via de EBU, stelde de BBC een opname beschikbaar die in het Bimhuis werd gemaakt, van de Amerikaanse trompettist Ambrose Akinmusire met Walter Smith III (tenor saxophone), Sam Harris (piano), Harish Raghavan (double bass), en Justin Brown (drums). Twee stukken: With Love en Henya. 
Nog een opname van de BBC: Neneh Cherry, de stiefdochter Don Cherry, zong op 15 juli 2012 in de VIllage Underground in Londen met The Thing, een avant-garde band uit Scandinavië, met de Zweedse saxofonist Mats Gustafsson, en de Noorse bassist Inebrigt Haker-Flaten en de eveneens Noorse drummer Paal Nilssen-Love. Energieke vrije impro. 
En nòg een opname van de BBC: van de Engelse saxofonist John Butcher en zijn Apophonics Trio, met de sympathieke bassist John Edwards en slagwerker Gino Robair. John Butcher is eigenlijk natuurkundige en dat verklaart zijn belangstelling voor experimenten met extreme geluiden, en ongebruikelijke geluidseffecten. John Edwards is al net zo onconventioneel, en dat geldt voor Gino Robair, die wel aangeduid wordt als anti-percussionist, evenzeer. 
Speellijst1. CD Very last christmas (RoeM Records z.nr.)trad arr. Roe, Dols, Petrov: Oud-Hollandse kerstliederenTin Men and the Telephone6'04" 2. CD True (Challenge CR73336)Honing: BorchardtYuri Honing Acoustic Quartet5'32" 3. CD Sift (Blast02)Bruinsma: SiftBast4tet12'03" 4. eigen opname VPROGraettinger: Untitled OriginalDavid Kweksilber Big Band1'30" 5. CD Hoembwa (eigen uitgave musici)Capel, Vanderlest, Reijnders, Palinkx, Vianen: HoembwaTHe Bluntaxe34'13" 6. CD For love of Abbey (Lion Jazz 1001 LIO)Phil Moore: Tender as a roseMasha Bijlsma3'25" 7. CD Live (Challenge CR 73305)Estafest: UberspankEstafest4'37" 8. CD Peace (Challenge CR73355)Coleman: Blues ConnotationRuff Sound Quartet5'46" 9. CD NTR Jazzism Jazzdag (NTR z.nr.)F. Carlberg: Johnny Carlson's Big BandClazz Ensemble6'03" 10. EBU-opname JM/12/10/06/06, van de BBCAmbrose Akinmusire, recorded at the Bimhuis, Amsterdam on 14 May 2011Akinmusire: With LoveAmbrose Akinmusire (trompet), Walter Smith III (tenor saxophone), Sam Harris (piano), Harish Raghavan (double bass), en Justin Brown (drums)16'47"11. EBU-opname JM/12/10/06/06, van de BBCAmbrose Akinmusire, recorded at the Bimhuis, Amsterdam on 14 May 2011Akinmusire: HenyaAmbrose Akinmusire (trompet), Walter Smith III (tenor saxophone), Sam Harris (piano), Harish Raghavan (double bass), en Justin Brown (drums)8'26"12. EBU-opname JM/12/10/06/05, van de BBCThe Cherrything in Village Underground, LondonAlan Vega, Martin Rev: Dream Baby DreamNene Cherry & The Thing7'26" 13. EBU-opname JM/12/10/06/05, van de BBCThe Cherrything in Village Underground, LondonDon Cherry: Golden HeartNene Cherry & The Thing7'43" 14. EBU-opname JM/12/10/06/05, van de BBCThe Cherrything in Village Underground, LondonDaniel Dumile: AccordionNene Cherry & The Thing7'07" 15. EBU-opname JM/12/10/06/01, van de BBCApophonics Trio in the Phoenix Studios, LondonJohn Butcher, John Edwards, Gino Robair: London Melody (fragment)Apophonics Trio10'00"

advertentie