Bureau Buitenland

o.a. De Nederlandse erfenis in Al Muthanna, Reportage: Stemmen uit Irak

Bureau Buitenland

o.a. De Nederlandse erfenis in Al Muthanna, Reportage: Stemmen uit Irak

Tien jaar geleden vielen de Amerikanen Irak binnen. Saddam Hussein werd na lang zoeken onder de grond gevonden en kreeg in Irak de doodstraf. De bevolking werd een democratisch land beloofd. Maar hebben ze dat ook gekregen? Wat heeft de val van Saddam het volk opgeleverd, tien jaar na dato? We praten erover met Joost Hiltermann, expert bij de denktank International Crisis Group.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

geen titel

vanaf 00:03:08

Tien jaar geleden vielen de Amerikanen Irak binnen. Saddam Hussein werd na lang zoeken onder de grond gevonden en kreeg in Irak de doodstraf. De bevolking werd een democratisch land beloofd. Maar hebben ze dat ook gekregen? Wat heeft de val van Saddam het volk opgeleverd, tien jaar na dato? We praten erover met Joost Hiltermann, onze hoofdgast en expert bij de gerenommeerde denktank International Crisis Group (ICG). Ook spreken we VVD- Europarlementariër Hans van Baalen. Was hij nou voor of tegen? En hoe kijkt hij erop terug: hadden Nederland en Amerika zich wel of niet moeten mengen in het conflict? Ook in onze uitzending een gesprek met Ad Melkert die tussen 2009 en 2011 VN-gezant in Irak was.

Bureau Buitenland 17 maart

vanaf 00:03:22

Tien jaar geleden vielen de Amerikanen Irak binnen. Saddam Hussein werd na lang zoeken onder de grond gevonden en kreeg in Irak de doodstraf. De bevolking werd een democratisch land beloofd. Maar hebben ze dat ook gekregen? Wat heeft de val van Saddam het volk opgeleverd, tien jaar na dato? We praten erover met Joost Hiltermann, onze hoofdgast en expert bij de gerenommeerde denktank internationale Crisis groep (ICG) en Europarlementariër Hans van Baalen (hoe zat het ook alweer: was hij nou voor of tegen en hoe kijkt hij erop terug: had Nederland en Amerika zich wel of niet moeten mengen in dit land? En: Ad Melkert, tussen 2009 en 2011 VN-gezant in Irak.

Irak Ad Melkert

vanaf 00:44:03

De invasie in Irak vond plaats zonder instemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Toch kwam er in 2003 snel een VN- gezant, Sérgio Vieira de Mello, en een VN-missie die verantwoordelijkheden op zich namen. Nog datzelfde jaar kwam Vieira de Mello samen met 21 anderen om bij bomaanslag in Bagdad. We spreken voormalig PvdA-leider Ad Melkert die tussen 2009 en 2011 VN-gezant in Irak was.

advertentie