Villa VPRO

o.a. Jeanine Hennis, Europees pleitbezorger in Den Haag

Villa VPRO

o.a. Jeanine Hennis, Europees pleitbezorger in Den Haag

NULL

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jaap Scholten over protesten Hongarije

vanaf 00:02:24

Felle protesten tegen de nieuwe grondwet luidden het Hongaarse nieuwe jaar in. Tienduizenden demonstranten scandeerden Viktator en Orbanistan, verwijzend naar premier Viktor Orban. Zijn nieuwe grondwet bedreigt volgens critici de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en ook de onafhankelijkheid van de centrale bank. Europa, VS en het IMF maken zich grote zorgen over de democratie. Jaap Scholten, Nederlands schrijver, bekend van het VPRO-programma Oostwaarts, woont met zijn gezin het grootste deel van het jaar in Boedapest. Hij denkt dat Viktor Orban zich niets aantrekt van kritiek uit het buitenland.

Jeanine Hennis

vanaf 00:09:16

Jeanine Hennis, Europeaan in hart en nieren, hoopt dat de Hongaren zelf iets kunnen doen aan Orban's afbreuk van de democratie in hun land. De voormalig Europarlementarier zit nu alweer ruim een jaar voor de Tweede Kamer in de VVD. Op de vraag hoe de gedoogconstructie bevalt, antwoordt zij: 'in alle eerlijkheid, situaties als met de weigerambtenaar moeten niet te vaak voorkomen'.

Buitenlandpanel: De nieuwe leiders van 2012

vanaf 00:33:50

Het jaar 2012 zal een bewogen jaar worden. De volksopstanden in het Midden-Oosten zijn nog lang niet over, Europa worstelt nog met de eurocrisis, en in verschillende landen zijn er presidentsverkiezingen, zoals in Rusland, de Verenigde Staten en Frankrijk. En wie wordt de president en de premier van de in sneltreinvaart optrekkende grootmacht China? Later dit jaar worden nieuwe Chinese leiders aangesteld voor de aankomende tien jaar.  Met NRC-columnist Marc Chavannes, Clingendael Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks en sinoloog en ondernemer in China, Henk Schulte-Nordholt kijken we vooruit op de belangrijke gebeurtenissen.

advertentie