Argos

Visumplicht kort verblijf

Argos

Visumplicht kort verblijf

'Nederland is geen goed gastland voor internationale instellingen', dat zei Tjaco van den Hout van het Hof van Arbitrage afgelopen dinsdag in de uitzending. Gisteren werd bekend dat ook het octrooibureau, dat met 2.700 medewerkers de grootste internationale instelling in Nederland is, zich niet welkom voelt. De angst voor terrorisme en de angst voor steeds meer buitenanders die zich hier vestigen lijkt zo ver doorgeslagen dat we onszelf in de vingers snijden. Daarentegen vinden nederlanders het de normaalste zaak van de wereld dat ze naar elk land op vakantie kunnen, maar omgekeerd ligt dat dus heel anders.

Mensen die uit landen buiten de Europese Unie komen moeten een visum aanvragen om naar Nederland te komen. Daarbij wil de Nederlandse overheid het naadje van de kous weten. Dat kan grote problemen opleveren. Zo erg dat het Nederlandse bedrijfsleven klaagt over het probleem dat zakenrelaties het land niet inkomen. Toch willen CDA en VVD de procedure nog verder aanscherpen.
Argos over de Nederlandse gastvrijheid
---

Gisteren gingen sinds jaren honderden rechtenstudenten de straat op. Ze demonstreerden voor beter onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. De UvA kampt behalve dit probleem, nog met andere problemen.
Elles de Bruin praat hierover met Sijbolt Noorda, voorzitter van het College van Bestuur, en Hendrik Kaptein, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad.
---