Argos

De foto van De Venlo: stralingsproeven (deel 2), en Nederlandse en Deense Special forces

Argos

De foto van De Venlo: stralingsproeven (deel 2), en Nederlandse en Deense Special forces

Vorige week vertelden we in Argos het opmerkelijke verhaal van een groep veteranen, die staan vereeuwigd op een foto op het dek van de mijnenveger ‘HM Ms. Venlo’. Begin jaren zestig voerden zij op hun schip nucleaire stralingsproeven uit, met alle gevolgen van dien. Luistert u naar het tweede deel van een verhaal uit de koudste periode van de Koude Oorlog , over straling, ziekte en tegenstrijdige herinneringen.

Nederlandse en Deense Special forces
De berichtgeving van Argos over een geheime militaire operatie van Nederlandse en Deense Special Forces (commando’s) in Irak in maart 2003 leidde vorige week tot commotie in Denemarken. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mogens Lykketoft stelde vragen naar aanleiding van de Argos-berichtgeving in het parlement en vervolgens was de kwestie dagenlang groot nieuws op radio, tv en in de kranten. De Deense regering ontkende, maar zowel in de media als in het parlement wordt in twijfel getrokken of de regering de waarheid spreekt.

Argos vroeg een toelichting aan Lykketoft, die elf jaar minister was en nu de buitenlandwoordvoerder is van de sociaaldemocratische partij in het parlement. Chris Kijne bespreekt de uitspraken van de Deense oud-minister met de Nederlandse oud-minister en huidige D66-fractieleider Alexander Pechtold en met Argos-redacteur Huub Jaspers.Anker is pleiten
De juridische rubriek met Willem Anker van advocatenkantoor Anker en Anker. Vandaag over de discussie over het loslaten van het 'ne bis in idem'-principe bij cold case-zaken.