Argos

De Particuliere Recherche, en: Een keer liegen mag

Argos

De Particuliere Recherche, en: Een keer liegen mag

DE PARTICULIERE RECHERCHE
Mensen volgen, kentekens natrekken, het hoort allemaal bij het werk van de particulier rechercheur. Booming business, want steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van recherchebureaus, niet alleen bij echtscheidingen, maar ook bij bijvoorbeeld vermeende bedrijfs- of verzekeringsfraude. De resultaten van al dat speurwerk worden ook ingezet bij rechtszaken, en de rechter heeft dan als taak om het ingebrachte bewijs te toetsen. Voor politie-speurwerk gelden strikte regels over wat er wel en niet mag in het opsporingstraject, maar hoe zit dat bij particulier recherche? In Argos supplement een debat over de werkwijze van particuliere recherchebureaus, en de toelaatbaarheid van het bewijs dat ze vergaren.

EEN KEER LIEGEN MAG
Afgelopen vrijdag werden enkele details bekend van de generaal pardonregeling, waar al maanden over gebakkeleid wordt in Den Haag. Eén van die details is dat asielzoekers niet worden afgewezen als ze een keer een andere identiteit hebben opgegeven.

Volgens de VVD en de PVV is dat liegen en de partijen vinden het niet nodig deze ‘leugenaars’ met een verblijfsvergunning te belonen. Maar wat kan de reden zijn dat asielzoekers hun ware identiteit verborgen willen houden?

Aan de telefoon John van Tilborg, directeur van Inlia, een organisatie die zich inzet voor het bieden van hulp aan asielzoekers in nood.


KLINKENDE MUNT
De financieel-economische rubriek met Jaap van Duijn.