Argos

Somalische terreurdreiging of ordinaire afpersing?

Argos

Somalische terreurdreiging of ordinaire afpersing?

Deze aflevering, gepresenteerd door Djoeke Veninga, met de volgende onderwerpen:

1 . Overzicht van de afpersingspraktijken van de Somaliër Dahir Alasow
Belwinkel in Rotterdam waar inval werd gedaan Kerstavond 2010. De nationale recherche heeft een ambtsbericht van de inlichtingendienst AIVD gekregen waarin staat dat de Somalische terreurbeweging Al Shabaab van plan is met de kerst een aanslag te plegen in Nederland. De tijd dringt, want het bericht van de AIVD is pas op vrijdag 24 december ter beschikking gesteld aan de nationale recherche. Veel tijd voor nader onderzoek is er niet. Er moet snel worden gehandeld. Politie en justitie nemen geen risico en dus wordt er nog diezelfde avond op verschillende locaties in Rotterdam en Gilzen een inval gedaan. Er worden twaalf personen aangehouden. Vijf dagen na hun aanhouding zijn alle twaalf Somaliërs vrijgelaten en twee maanden later geldt geen van hen nog langer als verdachte. Het Openbaar Ministerie komt met een schadevergoeding. De Somaliërs zelf zeggen dat ze er zijn ingeluisd. Ze spreken van een `valse tip’, afkomstig van een landgenoot die hen wilde afpersen. Hoe geloofwaardig is hun verhaal? Waar draaide het bij die afpersing om? En: Is het aannemelijk dat een simpele afpersingszaak binnen de Somalische gemeenschap tot zo’n ophef leidt in Nederland, waarbij driehonderd agenten worden ingeschakeld om een terreurdreiging af te wenden? Argos over afpersing, illegale banken en een Somalische journalist met bijzondere praktijken.

2 . Radio Onjo: CDA-staatssecretaris Henk Bleker niet aanwezig bij laatste gesprek rond akkoord natuurbeleid
Commissaris der Koningin in Noord-Holland Johan Remkes heeft, als voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPOnamens, met CDA-staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie onderhandeld over decentralisatie van het natuurbeleid in Nederland. Bleker wil honderden miljoenen euros bezuinigen op het natuurbeleid door de provincies verantwoordelijk te maken voor de uitvoering ervan. De laatste onderhandelingen met Remkes over een akkoord in de nacht van maandag 20 september op dinsdag 21 september 2011 zijn niet door Bleker maar door CDA-minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken gevoerd.
TELEFOONGESPREKKEN met:
- Remkes, waarin hij bevestigt dat hij samen met Donner de puntjes op de i heeft gezet (12:42 uur);
- D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, die verrast is dat Bleker niet bij laatste gesprekken is geweest (12:43 uur);
- Bleker, waarin hij zegt dat hij bij alle gesprekken aanwezig is geweest behalve bij het korte gesprek tussen Remkes en Donner in de bewuste nacht over grondposities. Bleker geeft toe dat hij de provincies niet over de streep kon trekken voor zijn plannen. Het akkoord is een week later pas ondertekend, aldus Bleker (12:44 uur).

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Somalische terreurdreiging of ordinaire afpersing?

vanaf 00:00:00

Belwinkel in Rotterdam waar inval werd gedaan Kerstavond 2010. De nationale recherche heeft een ambtsbericht van de inlichtingendienst AIVD gekregen waarin staat dat de Somalische terreurbeweging Al Shabaab van plan is met de kerst een aanslag te plegen in Nederland. De tijd dringt, want het bericht van de AIVD is pas op vrijdag 24 december ter beschikking gesteld aan de nationale recherche. Veel tijd voor nader onderzoek is er niet. Er moet snel worden gehandeld. Politie en justitie nemen geen risico en dus wordt er nog diezelfde avond op verschillende locaties in Rotterdam en Gilzen een inval gedaan. Er worden twaalf personen aangehouden. Vijf dagen na hun aanhouding zijn alle twaalf Somaliërs vrijgelaten en twee maanden later geldt geen van hen nog langer als verdachte. Het Openbaar Ministerie komt met een schadevergoeding. De Somaliërs zelf zeggen dat ze er zijn ingeluisd. Ze spreken van een `valse tip’, afkomstig van een landgenoot die hen wilde afpersen. Hoe geloofwaardig is hun verhaal? Waar draaide het bij die afpersing om? En: Is het aannemelijk dat een simpele afpersingszaak binnen de Somalische gemeenschap tot zo’n ophef leidt in Nederland, waarbij driehonderd agenten worden ingeschakeld om een terreurdreiging af te wenden? Argos over afpersing, illegale banken en een Somalische journalist met bijzondere praktijken. Presentatie: Djoeke Veeninga

Onjo: Bleker en de ruzie met de provincies

vanaf 00:44:31

Staatssecretaris Bleker ligt overhoop met de provincies over het omstreden natuurakkoord dat zij in september sloten. In dat akkoord staat dat de provincies verantwoordelijk worden voor het uitvoeren van het natuurbeleid in Nederland. Maar zij moeten dit doen - zeggen ze zelf - met veel te weinig geld. Het zou Bleker vooral gaan om de honderden miljoenen euro’s die hij met de maatregel hoopt te bezuinigen. Vier van de twaalf provincies hebben het akkoord inmiddels verworpen en Flevoland heeft gevraagd om uitstel. De vraag is: hoe nu verder? En hoe is dat akkoord precies tot stand gekomen? Want waar was staatssecretaris Bleker eigenlijk op de middag van de laatste onderhandelingen met de provincies?