Het interview

Het interview

MARIJKE VOS
Vorige week maakte de gemeente Amsterdam bekend alsnog geld te geven voor de schoonmaakoperatie in Ivoorkust, waar het gifschip Probo Koala zijn lading dumpte. Het schip had de lading eerst aangeboden in de Amsterdamse haven, maar vond de verwerking te duur, waarop de autoriteiten verzuimden het schip aan de ketting te leggen. Door de gifdump werden duizenden mensen ziek en overleden er tien.
Groen Links-politica Marijke Vos, als wethouder politiek verantwoordelijk voor de rol van de Amsterdamse milieu- en havendienst, is te gast en praat over de gevolgen van de affaire, het gesteggel over de schuldvraag, en de relatie tussen wethouder en ambtenaren.

DE MAN-VROUWVERDELING BINNEN DE PVDA
Omdat hij door het partijbestuur op een onverkiesbare plaats was gezet liet Klaas de Vries zich aanvankelijk van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer schrappen. Na een stroom reacties besloot hij zich vrijdag toch verkiesbaar te stellen. Volgens het partijbestuur was De Vries het ‘slachtoffer van de 50-50-verdeling tussen mannen en vrouwen binnen de PvdA’. Afgelopen zaterdag kwam het Vrouwennetwerk van de PvdA bijeen om juist het belang van die verdeling te onderstrepen en de zorgen te uiten over de emancipatieagenda van een kabinet met het CDA en de ChristenUnie. Gesprek met Marriet Hamer, Tweede Kamerlid en lid van het Vrouwennetwerk.

'VRIENDEN VAN DE EUROPESE GRONDWET'
Afgelopen vrijdag vergaderden de `vrienden van de Europese Grondwet', de Europese landen die de grondwet hebben geratificeerd in Madrid, en zij besloten dat er zoveel mogelijk van dat verdrag of die grondwet overeind moet blijven. Nederland en Frankrijk keurden die grondwet in een referendum af en waren niet uitgenodigd voor de bijeenkomst. Nederland heeft net verkiezingen achter de rug en Frankrijk maakt zich op voor presidentsverkiezingen. De rest van Europa snakt naar signalen uit Nederland en Frankrijk welke vorderingen zij willen maken. Pvda-kamerlid Frans Timmermans over de Europese ambities van kabinet in de maak.