OVT

o.a. Louise Couperusjaar, geschiedenis van het toerisme

OVT

o.a. Louise Couperusjaar, geschiedenis van het toerisme

Oudste Franse wijn; Louis Couperusjaar; Column John Jansen van Galen;Geschiedenis van het toerisme; Het Spoor terug: NederlandseVrijwilligers tijdens de Zesdaagse oorlog

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Franse wijn

vanaf 00:08:32

Oudheidkundigen van de universiteit van Pennsylvania hebben het oudste bewijs voor een Franse wijncultuur gevonden. Bij de Zuid-Franse archeologische stad Lattara ontdekten ze een aantal Etruskische amphora's en een wijnpers. Dankzij chemische analyses ontdekten ze dat er wijn in de kruiken had gezeten. De wijn komt dus uit de tijd van de Etrusken zo’n 500 jaar voor Christus. Vinoloog Sander Salburg over de geschiedenis van wijn.

Louis Couperus

vanaf 00:13:57

Aandacht voor het Louis Couperus jaar. Op 10 juni 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de schrijver Louis Couperus werd geboren. Bekend van werken zoals ‘Eline Vere’, ‘De stille kracht’ en ‘Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan’.Met Mary Kemperink, hoogleraar moderne Letterkunde en lid Comité van aanbeveling Louis Couperus Genootschap; Maarten Klein, emeritus hoogleraar taal- en letterkunde en auteur van ‘Noodlot en wederkeer. De betekenis van de filosofie in het werk van Louis Couperus’; en Ruurd Halbertsma, curator Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.  

Column John Jansen van Galen: Louis Couperus

vanaf 00:49:00

De column van de journalist John Jansen van Galen.

Geschiedenis van het toerisme

vanaf 01:05:21

Een gesprek met Ruud Welten, auteur van het boek ‘Het ware leven is elders. Filosofie van het toerisme’. Over de geschiedenis van het toerisme.

Het Spoor terug: Zesdaagse oorlog, dl. 1

vanaf 01:18:45

In juni 1967 vertrokken ruim honderd Nederlandse vrijwilligers naar Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog om daar de plekken op te vullen van de gemobiliseerde soldaten Wie waren zij? Joden en niet-joden; studenten en medici; idealisten of avonturiers? Hun verhalen over de stemming in Nederland in die tijd, hun persoonlijke beslissing om te gaan en hun tijd in Israël.Deel 1 van een tweeluikSamenstelling: Michal Citroen