Villa VPRO

o.a. Suikerprijs geëxplodeerd, Spanning blijft in Turkse steden

Villa VPRO

o.a. Suikerprijs geëxplodeerd, Spanning blijft in Turkse steden

Villa VPRO met vandaag: onrust in Turkije, de suikerprijs explodeert en het juridisch panel Schuld & Boete met Sidney Smeets, Magda Berndsen en Frank Kuitenbrouwer. Ook aandacht voor de toneeluitvoering van de klassieker De Meeuw.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Spanning blijft in Turkse steden

vanaf 00:04:22

Na de hardhandige ontruiming van de Turkse protesten door de politie, is de spanning nog steeds te snijden. De demonstranten eisen toegelaten te worden  tot de Gezipark om te demonstreren.   De regering laat op haar beurt weten het leger in  te zetten als de politie er niet in slaagt de betogingen te stoppen.  Nieuwe demonstraties zullen onmiddellijk worden neergeslagen, waarschuwt de Turkse vice-premier Arinc vandaag. Bij het Taksimplein in Istanbul zit Turkije-deskundige Ali Yazgili.

Metropolis Radio: Koken op de zon

vanaf 00:10:42

De aarde zucht en kucht onder de uitstoot van CO2, giftige dampen en andere vuiligheden. Gelukkig zijn er veel schone alternatieven om energie op te wekken. Metropolis gaat deze week over een duurzame wereld, om te beginnen in Johannesburg waar met Zuid-Afrikaanse inventiviteit en met de zon gekookt wordt. Een bijdrage van Elles van Gelder.

Suikerprijs geëxplodeerd

vanaf 00:15:58

De prijs van suiker in Europa is de afgelopen twee jaar met vijftig procent gestegen. De Europese suikerproducenten hebben enorme recordwinsten geboekt. In Europese Unie wordt vaak gesproken over de vrije markt, maar dat geldt niet voor de suikermarkt. Bert Tieben is markteconoom en verbonden aan het SEO Economisch Onderzoek.

Cultuurrubriek: De meeuw van Anton Tsjechow

vanaf 00:22:11

De bekende gastregisseur Thomas Ostermeier durft het aan om de klassieker  De meeuw van Anton Tsjechow als toneelstuk op te voeren Filosofiestudent & kenner van de Russische literatuur Dylan Prins ging naar de premiere voor ons en doet verslag in de Villa. 

Juridisch Panel: Schuld & Boete

vanaf 00:36:09

Straffen tot twee jaar en van 6 jaar. De rechter heeft net uitspraak gedaan in de grensrechterzaak tegen 7 verdachten. Op 2 december vorig jaar werd Richard Nieuwenhuizen mishandeld na de wedstrijd Buitenboys B1 - Nieuw Sloten B1. Hij leek er aanvankelijk niet ernstig aan toe te zijn, maar later die middag zakte hij in elkaar en een dag later overleed hij in het ziekenhuis. Afgelopen woensdag is het wetsvoorstel voor uitbreiding van de gronden voor voorlopige hechtenis besproken. Doel is om geweld tegen hulpverleners en politie adequater te bestraffen. D66 is tegen. In de studio zitten Kamerlid Magda Berndsen, journalist Frank Kuitenbrouwer en strafrechtadvocaat Sidney Smeets.

advertentie