Labyrint Radio

Labyrint Radio

Klein bouwen, depressies en een miniduikboot
De kunst om klein te bouwen
In de war of ziek?
Reislustige koolmeesjes
Post: oogpixels
In een miniduikboot duiken bij Bonaire

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Klein bouwen, depressies en een miniduikboot

vanaf 00:02:59

In deze uitzending van Labyrint Radio praten we met Sander Woutersen over bouwen op nanoschaal. Angelique Cramer poneert een tegendraadse stelling over de oorzaak van psychische aandoeningen. Peter Korsten vertelt over de reislust van koolmezen en Erik Meesters reisde op zijn beurt in een miniduikbootje naar de diepste dieptes van de oceaan bij Bonaire.

De kunst om klein te bouwen

vanaf 00:04:34

Stel je bouwt een lift, een auto of een zuiger. Maar dan op nanoschaal, zo klein als een miljardste van een meter. Dat is wetenschappers inmiddels al gelukt. Maar hoe zorg je er nu voor dat die apparaatjes ook nog goed kunnen bewegen? Natuurkundige Sander Woutersen van de Universiteit van Amsterdam denkt de oplossing te hebben.

Reislustige koolmeesjes

vanaf 00:21:34

Sommige koolmezen broeden het liefst pal naast hun geboortenest, andere trekken kilometers ver weg. Bioloog Peter Korsten ontdekte dat het erfelijk bepaald is hoe reislustig een koolmees is.

In de war of ziek?

vanaf 00:29:57

Depressies en andere psychische aandoeningen worden tegenwoordig vooral beschouwd als een ziekte als alle andere. Er is iets mis in je lichaam of je hersenen en dat repareer je met medicijnen. Volgens gedragswetenschapper Angelique Cramer zien we het meest voor de hand liggende over het hoofd: als de vervelende omstandigheden zich ophopen kan dat je psychisch behoorlijk raken. Niks ziek dus, gewoon in de war.

Post: oogpixels

vanaf 00:42:33

Djimmer Bosman stelde deze scherpe vraag: Hoeveel pixels heeft je oog? Voor het antwoord zijn we terecht gekomen bij Feike Gerbrandy, oogarts bij Opsis oogziekenhuis. Vraag jij je ook al tijden iets af waar je het antwoord maar niet op  vindt? Neem dan vooral contact met ons op. Je mag alles aan ons vragen via labyrintradio@vpro.nl

In een miniduikboot duiken bij Bonaire

vanaf 00:46:26

Vijftien uur lang struinde ecoloog Erik Meesters dit voorjaar in een miniduikbootje de riffen rond Bonaire af, op zoek naar sponzen. Een wondere wereld waarin hij van de ene verbazing in de andere viel. In Labyrint vertelt hij over zijn avonturen te vertellen.