Labyrint Radio

Labyrint Radio

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Waterbouw, malaria en pratende planten

vanaf 00:02:10

Net als Hansje Brinker - het jongetje dat met zijn vinger een gaatje in de dijk dichtte en daarmee een ramp voorkwam - strijdt Han Vrijling, hoogleraar waterbouwkunde aan de TU Delft, voor veilige dijken. Voordat Vrijling met emeritaat gaat vertelt hij samen met zijn opvolger Bas Jonkman hoe veilig Nederland is; zal ons kikkerlandje echt onder water komen te liggen? Verder in deze uitzending: het malaria-vaccin lijkt eindelijk nabij en mengteelt biedt onverwachte kansen!

Waterbouw

vanaf 00:03:52

Han Vrijling zou je een eigentijdse versie kunnen noemen van Hansje Brinker. Als hoogleraar waterbouwkunde aan de TU Delft strijdt Han Vrijling al meer dan dertig jaar voor veilige dijken. Over 2 weken neemt hij afscheid en gaat met emeritaat. Hij is hier in de studio, samen met zijn opvolger Bas Jonkman. Hoe veilig is Nederland nog voor het stijgende water?

Malaria vaccin

vanaf 00:23:56

Malaria is een verraderlijke ziekte. Tegen de tijd dat je bent besmet heeft de parasiet zich al uitgebreid in je lichaam genesteld. Malaria-onderzoeker Else Bijker heeft een methode ontdekt om de parasiet al veel eerder onschadelijk te maken.

Postvraag

vanaf 00:37:21

Kees van Kooten schreef in zijn boek De Verrekijker: 'De veelheid van materialen waaruit hij wie weet hoe lang geleden is vervaardigd - glas, messing, bakeliet, geelkoper, zwart leer - geeft hem een unieke geur die onverflauwd is gebleven, mijn leven lang.' Maar hoe kan dit nu eigenlijk, vroeg Pek van Andel zich af. Deze geuren verflauwen toch een keer zou je zeggen? Gelukkig vertelt Patrick Dirinck van Odour & Flavour Consultancy ons het antwoord.

Planten

vanaf 00:46:04

Landbouwgewassen in Europa leefden te lang langs elkaar heen. Om goede opbrengsten te krijgen richtte de landbouwwetenschap zich vooral op monoteelt. Maar mengteelt biedt allerlei onverwachte kansen. Niels Anten, hoogleraar Gewas- en onkruidecologie aan de Wageningen Universiteit onderzoekt allerlei onverwachte ecologische verbanden op de akker.

advertentie