Labyrint Radio

Labyrint Radio

Na het Higgsdeeltje
Post: verzet bij executies
Hersenactiviteit na de dood
De wereld van Hologrammen
Hella en de beer

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Na het Higgsdeeltje

vanaf 00:03:52

Het werk zit erop. Het standaardmodel van de natuurkunde is compleet nu het higgsdeeltje is gevonden. Toch maken ze zich bij het onderzoeksinstituut CERN in Geneve op voor een nieuwe ronde. De deeltjesversneller is in onderhoud, maar de versneller zal in 2015 weer protonen op elkaar laten botsen. Waar zijn ze nu weer naar op zoek? Te gast is Ivo van Vulpen, hoogleraar natuurkunde aan het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica.

Hella en de beer

vanaf 00:23:13

Sommige onderzoekers werken gewoon door tijdens hun slaap. Luister naar een aflevering van ‘wetenschap in één minuut'. U hoort deeltjesfysicus Hella Snoek in een bijdrage van Gerda Bosman.

Post: verzet bij executies

vanaf 00:25:09

In onze rubriek POST kon u terecht voor alle vragen waar u geen antwoord op heeft en waar een wetenschapper aan te pas moet komen voor een antwoord. De laatste vraag komt van Sander Vos: 'Waarom lijkt er geen verzet te zijn bij executies?' Het antwoord komt van Rob van der Laarse, hoogleraar Erfgoed van de oorlog aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hersenactiviteit na de dood

vanaf 00:30:32

Wat gebeurt er in de hersenen als je sterft? Biologisch psycholoog Tineke van Rijn keek aan de Radboud Universiteit naar de hersenen van overleden ratten en zag hele interessante dingen.

De wereld van Hologrammen

vanaf 00:43:58

In 2004 won hij de Nationale Wetenschaps Quiz. In 2006 de prestigieuze Spinozapremie, ook wel de Nederlandse nobelprijs genoemd. Jan Zaanen is hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Samen met hem duiken we in de wereld van de hologrammen.