Labyrint Radio

Biodiversiteit, sinterklaastraditie en kickstart voor het hart

Labyrint Radio

Biodiversiteit, sinterklaastraditie en kickstart voor het hart

Hans ter Steege en Tinde van Andel van Naturalis vertellen over de biodiversiteit in het Amazonegebied, sinterklaasonderzoeker Arnold Jan Scheer praat over de traditie van Sinterklaas en nieuwjaarsvieringen in Europa en hartonderzoeker Twan de Vries legt uit hoe het hart weer kan herstellen van een hartritmestoornis.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Amazonebomen op de kaart

vanaf 00:02:59

Er is niet veel bekend over de planten in het Amazonegebied. Op de vraag welke boom er het meeste voorkomt was lang geen antwoord. Het gebied is enorm groot en onbegaanbaar waardoor er maar hier en daar onderzoek werd gedaan. Hans ter Steege, onderzoeker bij Naturalis, bracht de gegevens uit meer dan 1000 onderzochte stukjes Amazonebos bij elkaar. Dit levert een beeld op van de biodiversiteit in dit gigantische oerwoud. Een van de onderzoekers die gegevens aandroeg is etnobotanicus Tinde van Andel. Zij en Hans ter Steege vertellen over de biodiversiteit in het Amazonegebied.

Wild geraas over Zwarte Piet

vanaf 00:22:43

Is Zwarte Piet een slaaf, een door Sinterklaas geknecht mens? Volgens sinterklaasonderzoeker Arnold Jan Scheer is het verschijnsel Zwarte Piet veel ouder dan de slavenhandel. En zelfs nog ouder dan Sinterklaas zelf. Scheer onderzoekt al meer dan dertig jaar Sinterklaas en nieuwjaarsfeesten op verschillende plekken in Europa. Daar trof hij bij traditionele vieringen overblijfselen van sjamanistische gebruiken, zoals het zwart maken van het gezicht.

Post: vissenbliksem

vanaf 00:39:16

Wouter Hinssen vraagt zich af waarom vissen blijven leven als de bliksem inslaat. We vragen aan Wilfred van der Wiel, hoogleraar nano-elektronica verbonden aan de Universiteit Twente, of dat zo is en hoe dat komt.

Kickstart voor het hart

vanaf 00:45:26

Gemiddeld 70 keer perminuut klopt ons hart in rust en pompt dan vijf liter bloed door ons lijf. Maar soms gaat het mis en slaat het hart op hol. Een kwart van de mensen krijgt in zijn leven zo'n hartritmestoornis. Met soms de dood tot gevolg. Hartonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben nu een nieuwe manier gevonden om het hart weer in zijn goede ritme te krijgen. Twan de Vries, onderzoeker bij de afdeling Hartziekten van het Leids UniversitairMedisch Centrum, vertelt hoe ze dat doen.