Villa VPRO

o.a. afscheid oprichtster Voedselbank, Opheffen kleine gemeenten

Villa VPRO

o.a. afscheid oprichtster Voedselbank, Opheffen kleine gemeenten

De Villa komt na het zomerreces weer vanuit Den Haag. In het vragenuurtje schuiven Joost Vullings (politiek verslaggever), Aukje van Roessel (De Groene Amsterdammer) en kamerlid Henk Nijboer aan. Ook in de Nederlandse politiek blijven de Syrische vluchtelingen een vraagstuk. We spreken verder met Clara Sies. De Rotterdamse richtte elf jaar geleden de eerste voedselbank op in haar stad. Een hoofdstuk van haar leven dat ze binnenkort afsluit. We openen met een pleidooi voor het drastisch reduceren van het aantal gemeenten: van 408 naar minder dan 300. Metropolis gaat op deze warme septemberdag het strand op, in Barcelona! Klaas den Tek struint ondertussen alle wandelgangen van het Binnenhof af.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

geen titel

vanaf 00:03:44

Raadsleden van kleine gemeenten krijgen langzaam maar zeker minder mogelijkheden. Ze kunnen minder invloed uitoefenen door de samenwerkingsverbanden die gemeenten uit noodzaak aangaan. Joyce Sylvester, burgemeester van Naarden, verkiest daarom een oplossing met minder gemeenten in het hele land. Als het aan haar ligt, gaan we het met 130 gemeenten minder doen. Momenteel telt Nederland er 408.

Metropolis Strand Spanje

vanaf 00:09:50

Metropolis Radio is terug na een lange zomerstop en blijft deze week nog even op: Het Strand .  Vandaag gaan we naar Barcelona waar ’s nachts  op het strand mensen tot leven komen. En tussen al dat feestgedruis aan de kust leeft een groep illegale Afrikanen op zoek naar een slaapplek. Een bijdrage van Lex Rietman.    

Interview met Clara Sies

vanaf 00:14:25

Na elf lange jaren stopt de oprichtster Clara Sies van de allereerste voedselbank in Nederland. Hoe heeft zij de voedselbank zien veranderen in de afgelopen 11 jaar? Ze vertelt over haar visies en ervaringen in de uitzending van Villa.

Het spel en de knikkers

vanaf 00:36:20

Als er een crisis in den Haag dreigt, dan duikt iedereen er bovenop. Maar wat gebeurt er op zo’n dag allemaal precies? Arie Slob – fractieleider van de ChristenUnie – in het parlement, het spel en de knikkers gemaakt door Klaas den Tek

Politiek panel: Het Vragenuur

vanaf 00:41:07

Vandaag in ons politieke panel het Vragenuurtje: Aukje van Roessel (Groene Amsterdammer), Joost Vullings (NOS) en PvdA Kamerlid Henk Nijboer. Samen bespreken ze de politieke actualiteit. Van de strandwandeling van Rutte en Samsom via alle akkoorden en uitgelekte prinsjesdagplannen tot aan een structurele oplossing voor de bankencrisis.

advertentie