Holland Doc Radio

XTC - Oh Aleppo - Het ligt niet aan ons - De verloren plaat

Holland Doc Radio

XTC - Oh Aleppo - Het ligt niet aan ons - De verloren plaat

XTC
Oh Aleppo
Het ligt niet aan ons
De verloren plaat

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

XTC

vanaf 00:04:18

De één feest er één keer in de drie maanden mee, de ander pakt het ieder weekend: de jaren '90 drug XTC (ecstasy) wordt nog steeds regelmatig en enthousiast gebruikt. De werkzame stof MDMA maakt dat je je drie à zes uur anders voelt: euforisch, empathisch en boordevol energie. In dit ultrakorte item (van twee en een halve minuut) hoor je een impressie van ervaringen van mensen die ecstasy gebruikten.

Oh Aleppo

vanaf 00:08:14

Als er iets is veranderd de laatste jaren is het Aleppo, een van de oudste steden ter wereld. De Syrische stad waar nog maar kort geleden Arabieren, Christenen, Koerden, Armeniërs, Druzen en Turkomannen behoorlijk vreedzaam leken samen te leven. Maar de burgeroorlog heeft de stad op vele fronten veranderd. In dit verhaal horen we twee radiomakers in het vroegere Aleppo, een correspondent over de bittere waarheid van nu en de persoonlijke herinneringen van een ex-bewoonster van de stad.

Het ligt niet aan ons

vanaf 00:41:11

MBO leerlingen krijgen nogal wat over zich heen. Het is zo slecht gesteld met hun taal- en rekenniveau, zegt men, dat er een berg maatregelen in stelling wordt gebracht om dit niveau te verbeteren. Een van de belangrijkste veranderingen is dat leerlingen vanaf volgend schooljaar allemaal verplicht eindexamen Nederlands moeten doen, anders krijgen ze geen diploma.

De verloren plaat

vanaf 00:49:22

Hoe luister je naar een plaat die niet meer bestaat? De Amerikaanse geluidsrestaurator Patrick Feaster toverde een afbeelding van een van de oudste grammofoonplaten om in geluid. De plaat zelf was al jaren geleden verdwenen. Door zijn werk zijn nog nooit eerder ontdekte stemmen uit de negentiende eeuw voor het eerst te horen.

advertentie