Villa VPRO

o.a. Canada claimt controversieel poolgebied

Villa VPRO

o.a. Canada claimt controversieel poolgebied

Judith Spiegel en haar man zijn na maanden gevangenschap weer vrij. Canada claimde vannacht bij de Verenigde Naties maar liefst 750.000 km2 van de Arctische oceaan als eigen territorium, om er ooit exclusief gas en olie te winnen. In het Vragenuur aandacht voor de toekomstscenario's van De Nederlandsche Bank en het conflict tussen bankiers en economen over de kapitaalversterking van banken.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Judith Spiegel en haar man weer vrij

vanaf 00:03:37

Journalist  Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen zijn na een lange ontvoering eindelijk vrijgelaten. Begin juni van dit jaar werd het stel door gewapende mannen ontvoerd in Jemen.We praten met journalist Anass Bedriff, die op dit moment voor de Wereldomroep in Jemen is.

Metropolis Radio: Schieten in Servië

vanaf 00:10:33

Metropolis Radio  gaat deze week de wereld rond op zoek naar wat mensen in hun vrije tijd doen. Gisteren waren we in het arme Pakistan waar een kleine, maar zeer rijk  elite haar vrije tijd in typisch  Victoriaanse stijl doorbrengt. Vandaag Servië. Mannen en vrouwen brengen hun vrije uurtjes graag op een schietbaan door. Een bijdrage van Mitra Nazar.

Canada claimt controversieel gebied op land en water

vanaf 00:15:11

Canada claimde vannacht bij de Verenigde Naties maar liefst 750.000 km2 van de Arctische oceaan als eigen territorium, om er ooit  exclusief gas en olie te winnen. Er zijn wel meer claims ingediend. Bijvoorbeeld door Rusland, maar die werd afgewezen. De Canadese regering lijkt een sterk argument te hebben voor de claim. De bodem van de Arctische oceaan zit namelijk vast aan het Noord-Amerikaanse continent.  Dit zou blijken uit langdurig wetenschappelijk onderzoek van de Nederlander Jacob verhoef, die in dienst is van Canada. In de studio emeritus hoogleraar Arctische en Antarctische studiën Louwrens Hacquebord aan de Rijksuniversiteit van Groningen

Eurobureau: spanning in Kiev loopt op

vanaf 00:34:17

De EU stort zich volledig op de problematiek in Oekraine. In het Europees parlement is er een conferentie over het land, waarin voorzitter Barosso ook spreekt met de Oekraiense president. Tijn Sadee sprak ook met NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen. De NAVO zit er flink mee in de maag.

Klinkende Munt

vanaf 00:39:26

Er is een hevige discussie gaande tussen bankiers enerzijds en de economen Arnoud Boot en Sweder van Wijnbergen anderzijds. Twistpunt is de kapitaalversterking van banken. Beide kampen verwijten elkaar geen benul te hebben. De Nederlandsche Bank kwam gisteren met drie economische toekomstscenario's. Op de positieve variant valt nog wel wat af te dingen. Tot slot vragen we ons af: zijn de Europese afspraken om dumping van werknemers te voorkomen. Is het gevaar hiermee afgewend? Te gast zijn Sandra Phlippen, hoofdredacteur van de Statistische Economische Berichten en Paul Jekkers, bestuurder van de BVPP.

advertentie