Het Spoor Terug

De Binnenvaart 1: Het schippersleven

Het Spoor Terug

De Binnenvaart 1: Het schippersleven

Aflevering 1 van de vijfdelige Spoor Terugserie "De Binnenvaart", over de geschiedenis van de binnenscheepvaart vanaf het begin van deze eeuw tot nu.
Over het leven aan boord begin deze eeuw en de veranderingen die in de binnenvaart plaatsvinden. Het is de tijd van de overgang van houten naar ijzeren schepen, van zeil- naar motor- of trekvaart en vooral: de tijd dat de schipper van zelfstandig handelaar verandert in de goederenvervoerder zoals we die nu nog kennen.
In de eerste aflevering staat het leven aan boord centraal en komt de Noordelijke binnenvaart ruimschoots aan bod. Zo spraken we in Groningen met de turfschipper Gerrit de Jonge die in 1908 aan het Winschoterdiep in Groningen is geboren. Nog tot 1939 leverde Gerrit de Jonge turf aan zijn 'vaste klantjes' en was daarmee één van de laatste turfschippers , omdat de meeste mensen overschakelden van turf op kolen.
Gerrit de Jonge woonde en werkte op zijn platdekschip . Zijn woning was 2.5 bij 3 en slechts l meter hoog. 'Het was een benauwd iets, ik moest 20 centimeter van de stoelpoten zagen om te kunnen zitten', aldus Gerrit de Jonge. Hij moest hard werken: 'Het was sappelen, als je 's avonds 3 gulden verdiend had, had je een goede dag gehad. '

Met interviews met:
-Gerrit de Jonge, zoon van een Groningse turfschipper;
- Gerrit Wennemers, zoon van binnenschipper;
-schippersvrouwen Tini Dokter, Annie Salet, Annie Nuy en Maria van den Bogaard;
-beurtschipper Kamiel van Putte;
-binnenvaartschipper Leendert de Bruine.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief