Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Onrust in Oekraïne, Rellen in de Braziliaanse favela's, Reportage over "De Obama van Soweto", Buitenlandpanel over Libië, Irak en Israel, Moslimbroeders in Nederland.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 24 mei 2014

vanaf 00:03:12

Onrust in Oekraïne, Rellen in de Braziliaanse favela's, Reportage over "De Obama van Soweto", Buitenlandpanel over Libië, Irak en Israel, Moslimbroeders in Nederland.

Onrust in Oekraine

vanaf 00:04:39

Het Paasakkoord van witte donderdag kan regelrecht de prullenbak in. Want het spel in Oost-Oekraine is weer op de wagen. Oekraïne heeft het leger ingezet tegen pro-Russische milities. En ook de NAVO heeft militaire oefeningen in Oost-Europa in de pijpleiding. Zo’n 240 kilometer landinwaarts van waar het vandaag misging ligt Dnepropetrovsk. En dat is de tweede plaats na Donetsk van het zogeheten Novorossiya van Vladimir Poetin. En daar is freelance journalist Laura Starink.

Rellen in de Braziliaanse favela's

vanaf 00:10:39

In de Brazilie vielen deze week opnieuw doden bij rellen uit tussen de politie en bewoners van favelas in Rio de Janeiro, vlakbij de bekende toeristische wijk Copacabana. Braziliaanse ordetroepen werken al jaren aan zogenaamde “pacificatie” om geweld en misdaad uit de favelas te verdrijven, maar aan de vooravond van het WK voetbal neemt geweld in de wijken opnieuw toe. VRT journaliste Annelies Beck is net terug uit Rio. Ze was getuige van de laatste onlusten – en nu zit zij in Brussel.  

Reportage over "De Obama van Soweto"

vanaf 00:19:21

Op 7 mei gaat Zuid-Afrika naar de stembus voor een nieuw parlement. Het is dan 20 jaar na de historische verkiezingen van 1994 waarbij Mandela president werd. Veel Zuid-Afrikanen zeggen dat zijn partij het ANC sindsdien niet genoeg heeft gedaan om hun leven te verbeteren, zoals de belofte was. Er is nog steeds veel armoede en werkeloosheid in Zuid-Afrika. De grootste oppositiepartij in Zuid-Afrika is de Democratische Alliantie; die partij kampt alleen met een imagoprobleem omdat ze als een blanke partij wordt gezien. De partij probeert dit te veranderen. Correspondent Elles van Gelder ging mee op campagne met een rijzende ster in de partij die in Zuid-Afrika ook wel de Obama van Soweto wordt genoemd.  

Moslimbroeders in Nederland

vanaf 00:35:08

Een delegatie bezorgde Egyptenaren bezoekt vandaag Nederland om met politici te praten over de situatie in Egypte. Een van hen is Wael Haddara, adviseur van voormalig president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap, die sinds de coup van drie juli vorig jaar gevangen wordt gehouden en terecht staat. Haddara woont in Canada maar keerde naar zijn geboorteland terug toen president Morsi hem vroeg als adviseur tot zijn kabinet toe te treden in 2012. Verslaggever Rik Delhaas sprak vanochtend met hem...

Buitenlandpanel over Libie, Irak en Israel

vanaf 00:40:36

Ons wekelijkse buitenlandpanel bestaat vandaag uit twee Midden-Oosten deskundigen. Te weten: Carolien Roelants en Bertus Hendriks. Zij zullen de fragiele situatie van Libie bespreken, de aankomende verkiezingen in Irak van volgende week en de toenadering tussen Fatah en Hamas in Israel.

advertentie