Reportage: De 'koningin' van Lebak

Reportage: De 'koningin' van Lebak

Anderhalve eeuw na het verschijnen van Multatuli’s Max Havelaar speelt Lebak opnieuw de hoofdrol in een groot corruptieschandaal. Dit arme district op het Indonesische Java, waar Eduard Douwes Dekker als koloniaal ambtenaar zijn eenzame strijd aanbond met de plaatselijke regent, blijkt nu in handen van een nieuwe dynastie regenten. Aan het hoofd staat ratu (koningin) Atut Chosiyah: de eerst gekozen vrouwelijke gouverneur van Indonesië.
Corruptie is één van de grootste bedreigingen voor de economische vooruitgang en ontwikkeling van Indonesië. Het schandaal rond Atut, de ‘koningin’ van het arme Lebak, roept de vraag op wat er sinds Max Havelaar voor de bevolking is veranderd. Correspondent Wilma van der Maten gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag in Rangkasbitung, de hoofdplaats van Lebak. Daar is zij getuige van de totstandkoming van een heus ‘Multatuli Front’, door studenten opgericht tegen lokale corruptie en nepotisme.

Dit fragment is onderdeel van

Bureau Buitenland

Correspondent Wilma van der Maten treedt in Lebak in de voetsporen van Multatuli en zoekt antwoord op de vraag wat er voor de bewoners van Lebak sinds de Havelaar is veranderd. In het buitenlandpanel over verkiezingen in Afghanistan en in Turkije. Lily Sprangers van het Turkije Instituut en Martine van Bijlert van het Afghanistan Analyst Network. Telefoongesprek met Robert D. Kaplan, één van de bekendste en meest invloedrijke Amerikaanse journalisten. Binnenkort verschijnt zijn nieuwste boek Het Aziatische kruitvat. De Zuid-Chinese Zee is de spil in een sluimerend conflict tussen China, Japan, Vietnam, Filippijnen en Indonesië. En de Verenigde Staten spelen daar volgens hem een cruciale rol in.

advertentie