Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Correspondent Wilma van der Maten treedt in Lebak in de voetsporen van Multatuli en zoekt antwoord op de vraag wat er voor de bewoners van Lebak sinds de Havelaar is veranderd.
In het buitenlandpanel over verkiezingen in Afghanistan en in Turkije. Lily Sprangers van het Turkije Instituut en Martine van Bijlert van het Afghanistan Analyst Network.
Telefoongesprek met Robert D. Kaplan, één van de bekendste en meest invloedrijke Amerikaanse journalisten. Binnenkort verschijnt zijn nieuwste boek Het Aziatische kruitvat. De Zuid-Chinese Zee is de spil in een sluimerend conflict tussen China, Japan, Vietnam, Filippijnen en Indonesië. En de Verenigde Staten spelen daar volgens hem een cruciale rol in.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 25 maart 2014

vanaf 00:02:56

Vandaag nam de minister van Defensie Tenjoek ontslagen. Tenjoek had zijn ontslag aangeboden vanwege zijn besluiten over de Krim. Hij werd vervangen door generaal Mikhailo Koval. Een gesprek over de situatie in Oekraine met journaliste Laura Starink. Correspondent Wilma van der Maten treedt in Lebak in de voetsporen van Multatuli en zoekt antwoord op de vraag wat er voor de bewoners van Lebak sinds de Havelaar is veranderd. In het buitenlandpanel over verkiezingen in Afghanistan en in Turkije. Lily Sprangers van het Turkije Instituut en Martine van Bijlert van het Afghanistan Analyst Network. Een gesprek met Robert D. Kaplan, één van de bekendste en meest invloedrijke Amerikaanse journalisten. Binnenkort verschijnt zijn nieuwste boek Het Aziatische kruitvat. De Zuid-Chinese Zee is de spil in een sluimerend conflict tussen China, Japan, Vietnam, Filippijnen en Indonesië. En de Verenigde Staten spelen daar volgens hem een cruciale rol in.

De stand van zaken in Oekraine

vanaf 00:04:05

Vandaag nam de minister van Defensie Tenjoek ontslagen. Tenjoek had zijn ontslag aangeboden vanwege zijn besluiten over de Krim. Hij werd vervangen door generaal Mikhailo Koval. Een gesprek over de situatie in Oekraine met journaliste Laura Starink.

Reportage: De 'koningin' van Lebak

vanaf 00:13:24

Anderhalve eeuw na het verschijnen van Multatuli’s Max Havelaar speelt Lebak opnieuw de hoofdrol in een groot corruptieschandaal. Dit arme district op het Indonesische Java, waar Eduard Douwes Dekker als koloniaal ambtenaar zijn eenzame strijd aanbond met de plaatselijke regent, blijkt nu in handen van een nieuwe dynastie regenten. Aan het hoofd staat ratu (koningin) Atut Chosiyah: de eerst gekozen vrouwelijke gouverneur van Indonesië. Corruptie is één van de grootste bedreigingen voor de economische vooruitgang en ontwikkeling van Indonesië. Het schandaal rond Atut, de ‘koningin’ van het arme Lebak, roept de vraag op wat er sinds Max Havelaar voor de bevolking is veranderd. Correspondent Wilma van der Maten gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag in Rangkasbitung, de hoofdplaats van Lebak. Daar is zij getuige van de totstandkoming van een heus ‘Multatuli Front’, door studenten opgericht tegen lokale corruptie en nepotisme.

Interview Robert Kaplan

vanaf 00:31:03

In zijn laatste boek schreef Robert D. Kaplan, één van de bekendste en meest invloedrijke Amerikaanse journalisten, dat de Indische Oceaan de spil zou worden in de wereldwijde politiek. In zijn nieuwste boek Het Aziatische kruitvat dat vanaf volgende week vrijdag in het Nederlands verkrijgbaar is, verplaatst hij zijn focus naar de Zuid-Chinese Zee en de omringende landen. Moraal: de zee is de spil in een sluimerend conflict tussen China, Japan, Vietnam, Filippijnen en Indonesië. En de Verenigde Staten spelen daar volgens hem een cruciale rol in. Chris Kijne sprak voor de uitzending met met Robert Kaplan over zijn nieuwste boek.

Buitenlandpanel: verkiezingen in Afghanistan en Turkije

vanaf 00:39:30

In ons Buitenlandpanel vandaag aandacht voor de verkiezingen in Afghanistan en Turkije. Een gesprek met Martine van Bijlert en Lily Sprangers.

advertentie