Bureau Buitenland
11 juni 2014
Extremisten veroveren Irakese stad, protesten in Bahrein, abortus in Italië en het Europees buitenlandbeleid.
Extremisten veroveren Irakese stad, protesten in Bahrein, abortus in Italië en het Europees buitenlandbeleid.
In Irak hebben strijders van de extremistische islamitische groepering ISIS een dag na de inname van Mosul ook de industriestad Baiji in het noorden van Irak veroverd. In de stad staat een grote olieraffinaderij. Ondertussen zijn de Iraakse autoriteiten vastberaden om Mosul te heroveren. Een gesprek met Joost Hiltermann, expert bij de gerenommeerde denktank International Crisis Group (ICG) in Brussel.
Na twee jaar gevangenisstraf is de directeur van het Centrum voor Mensenrechten in Bahrein Nabeel Rajab vrijgelaten. Hij was een van de leiders, die in navolging van de Arabische Lente in andere landen, de opstand tegen het regime in Bahrein leidde. Deze werd met behulp van het Saoedische leger hardhandig onderdrukt en het monument op het Parelplein werd gesloopt om iedere herinnering aan de opstand weg te wissen. Rik Delhaas belde met Nabeel Rajab, en aansluitend hebben we een gesprek met Anne de Jong, docent Conflictstudies aan de UvA en Bahrein-kenner.
Abortus is sinds 1978 legaal in Italië, maar de laatste jaren stijgt het aantal gewetensbezwaarde artsen explosief. In sommige delen van het land weigert 90% van de specialisten de behandeling uit te voeren en daarmee komt het recht op abortus in Italië in gevaar. Correspondent Angelo van Schaik gaat op bezoek in een ziekenhuis en spreekt daar met artsen die nog wel abortussen uitvoeren en met patiënten.
In ons Eurobureau kijken we vandaag naar één van de grootste diplomatieke netwerken ter wereld: de Europese Dienst voor Extern Optreden, ook wel afgekort tot het EDEO. De roep om eenheid en meer politieke invloed klonk steeds luider: in een snel veranderende wereld moest in Europa een eenduidiger en krachtiger buitenlandbeleid komen. Het Europese antwoord daarop was het Verdrag van Lissabon, waardoor de EU-buitenlanddienst ter wereld kwam.Heeft het 'Europese ministerie van Buitenlandse Zaken' deze verwachtingen waargemaakt? Is er nu een eenduidiger Europees buitenlandbeleid? En hoe verhoudt deze zich tot het buitenlandbeleid van de 28 verschillende lidstaten die Europa telt?Daarover een gesprek met Steven Everts, adviseur bij de Europese Dienst voor Extern Optreden, en voormalig lid van het kabinet van Catherine Ashton.