Boeken

Boeken

Literair programma, met achtereenvolgens:

Continuïteit + trailer programma. 2'

De uitgever Martin Ros heeft een boek geschreven over wielrenners, getiteld 'Heldenlevens', uitg. Agathon. Afgelopen zondag werd het boek gepresenteerd tijdens 'De lus van Schijndel', bekende wielrenners zoals Joop Zoetemelk namen daaraan deel. Zo ook Jan Louter en Rob van Olm, die daarna met Martin Ros over zijn boek 'Heldenlevens' spraken. 13'20"

Wim Brands praat met de dichter Kees Sanders over zijn nieuwste bundel 'In de luwte van Eros', evenals zijn eerste bundel 'Waaien op het dek' verschenen bij Van Oorschot. 12'20"

De Stichting Literaire Aktiviteiten Leeuwarden organiseerde afgelopen weekend een manifestatie rond Jan Slauerhoff. Zaterdag werd er een bustocht georganiseerd onder leiding van Gerrit Jan Zwier. De bus reed langs plekken die veel voor Slauerhoff hebben betekend. Hij werd in Friesland geboren. Jan Louter en Rob van Olm spraken tijdens de tocht met o.a. zijn zuster en zijn nicht en met Gerrit Jan Zwier. 22'47"

De column van Sal Sandeman over schaken en Jan Hein Donner. 2'40"

NIEUWS
Continuïteit

Dit tweede uur, gemaakt door Lejo Siepe, is geheel gewijd aan censuur. In Nederland bestond van 1937 tot 1970 de Stichting Idil, de Katholieke Informatie Dienst inzake Lectuur, later opgegaan in het NBLC. Zij waarschuwde tegen de zgn. 'verderfelijke boeken. Evert Peet publicist, vertelt hierover. Verder een gesprek met uitgeefster Angèle Manteau. In Vlaanderen bestaat nog 'De Boekengids', hierin worden boeken besproken die vervolgens Romeinse cijfers krijgen aan de hand van hun levensbeschouwelijke opvattingen. U hoort redactiesecretaris Marita de Sterck hierover. Uitgever Wim Hazeu heeft een archief over censuur gevallen in Nederland en hier ook een boek over gepubliceerd. De schrijver L.H. Wiener heeft ooit zijn boek uit de handel zien nemen na een aanklacht van een particulier die zich in één van zijn verhalen herkende.
Anton IJdo leest een column van Piet Grijs over vrijheid van drukpers zoals hij die 10 jaar geleden schreef voor het blad Grafisch Nederland.


Het tweede uur van deze uitzending is gewist; deze opname is afkomstig van een cassette van de Publieksservice van de VPRO.

advertentie