De Radiovereniging

Arie Kleijwegt 2

De Radiovereniging

Arie Kleijwegt 2

De Radiovereniging, programma van het Genootschap van Vrienden van het Medium Radio, gemaakt door Wim Noordhoek en voorzitter Arend Jan Heerma van Voss.

Interview met voormalig radioverslaggever Arie Kleijwegt, over zijn omroepverleden. Over zijn werk als verslaggever bij het programma voor de Nederlandse Strijdkrachten en bij de VARA; zijn overgang naar de televisie, eerst bij de VARA en later bij de VPRO. ("Ik wist na verloop van tijd dat dit medium niks voor mij was"); zijn twijfels over het aanvaarden van een leidinggevende functie.
Door middel van fragmenten wordt Kleijwegt herinnerd aan een aantal gebeurtenissen en hij reageert daarop. Kleijwegt vindt zijn huidige optreden als presentator bij het VPRO-radioprogramma Het Gebouw 'lichtelijk genant'. Over oud-VARA-voorzitter J.B. Broeksz. ("Iedereen sidderde voor hem, maar het was de grote man van de VARA").


Achtereenvolgens:
-Tune - aankondiging.
- beknopte biografie van Arie Kleywegt - "K. Carlsen, de kapitein v.d. Flying Enterprise is overleden."
Fragment van interview van Kleijwegt met Carlsen, de kapitein die dagen weigerde zijn zinkende schip te verlaten (datum: 11 januari 1952: zie HA 3114).
- Fragment Arie Kleijwegt als presentator van VPRO-radio uit 1988. Kleijwegt over de werkzaamheden als presentator bij Het Gebouw.
- Kleijwegt geeft toelichting bij het volgende fragment. (o.a. anekdote over het eerste radio-optreden van Pierre Janssen).
- Fragment verslag Herdenking Slag om Arnhem (datum: 18 sept. 1954; zie HA 35.227)
Noot: door technische montagefout zegt Janssen: "Sommige parachutes gingen niet open. De mensen die eraan hingen, moeten te pletter zijn gevallen. Dat gaf ons een hele feeststemming."
- Kleijwegt zegt, op vraag over zijn medewerking aan het programma der strijdkrachten, dat de eerste jaren na de oorlog doortrokken waren van een militaire sfeer. ("Ik voelde me heel lekker in die militaire wereld"). Vertelt over zijn tijd als oorlogsvrijwilliger ("Je wilde bij de bevrijders horen").
- Kleijwegt is het eens met interviewer dat krijgsmacht en werken voor de VPRO ver uit elkaar ligt ("Die combinatie kan ook eigenlijk niet"). Op vraag wat ie leuker vond zegt Kleijwegt: "De marine. Zo'n autoritaire sfeer vond ik wel lekker".
- Zegt dat hij de tijd bij de VPRO als directeur in de zeventiger jaren niet leuk vond. ("Het directeurschap zoek je niet, daar word je voor gevraagd"). Zegt dat hij in de jaren vijftig met collega Jan de Troye had afgesproken nooit chefje te worden. ("De reden dat je het uiteindelijk doet, is de vrees dat ze een andere jan lul van de straat halen"). Presentator: "Al die gedragen stemmen van de Watersnood waren 20 jaar later directeur". Kleijwegt: "Is toevallig zo, maar het is curieus'.
- Fragment verslag Kleijwegt van Tour de France (datum: 17 juli 1954; zie HA 35367).
Kleijwegt geeft commentaar op het laatste fragment. Vertelt hoe het maken van reportages voor de radio in z'n werk ging bij de VARA-rubriek Dingen van de dag. ("Ik denk dat ik wel 1500 reportages heb gemaakt"). Op den duur begon de lol te tanen door de komst van de televisie.
Kleijwegt vertelt over zijn overgang naar de televisie. ("Ik wist na verloop van tijd dat dit medium niks voor mij was - Ik vond het allemaal te lang duren"). Vertelt over de snelheid waarmee hij werkte bij de radio. Vertelt illustrerende anekdote om aan te geven hoe hij soms risico's zocht om een kick te krijgen.
- Fragment verslag door J.B. Broeksz van de aankomst van de Pelikaan; int. met vliegenier Smirnoff. (datum: 30 december 1933; zie HA 874) en Huldiging Smirnoff toen hij zestig werd (datum: 5 februari 1955; zie HA 35317).
- Kleijwegt reageert op voorafgaand fragment ("Broeksz was dè grote man van de VARA - Iedereen sidderde voor hem, maar ik merkte dat hij mij wel mocht").
Vertelt een anekdote over zijn relatie met Broeksz. Zegt dat hij bijna niet was aangenomen omdat hij bij de marine was geweest.
- Fragment verslag over de vijftigste 'Familie Doorsnee' (datum:19 december 1955; zie HA 35528).
Op vraag over de 'VARA-familie' zegt Kleijwegt dat hij het gevoel had er niet helemaal bij te horen. Zegt dat dat gevoel bij zijn persoon hoort. Vindt het jammer dat ze geen beschrijvend verslag van hem hebben laten horen. ("Dat vond ik het mooiste om te doen'). Volgens hem was het langste verslag waar hij aan meewerkte, het verslag van de kroning van Elisabeth II van Engeland.
- Op vraag of hij graag naar zijn eigen stem luisterde, zegt hij dat het gevoel heeft dat hij het nooit teruggehoord heeft. Op vraag wat hij er nu van vindt ("Vreselijk - Ontzettend gemaniëreerd"). Zegt dat hij de stem altijd belangrijk heeft gevonden en dat dat gebruik hem bij het
terughoren meevalt. Vindt wat hij doet bij 'Het Gebouw' niet mooi, maar lichtelijk gênant. Kleijwegt: "Ik ben onder de indruk van al die indrukken".
- Fragment verslag begrafenis George VI (datum: 15 februari 1952; zie: HA 1872)
- eindtune.